Osad w butelkach

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysztof988
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.08
    • 4

Osad w butelkach

Witam, jestem po 2 warzeniach z zacieraniem, piwo bajka , ale całość psuje mi osad w butelkach który się wytrąca. Cały proces zdaje się, że wykonałem dobrze przy drugiej warce starałem się bardziej niż przy pierwszej ale wyszło tak samo, i kurcze zawsze jak nalewam do szklanki muszę zostawić z 50 ml bo płyną farfocle, przypuszczam że to jeszcze drożdże. Proces filtracji ( rurka z oplotu) wykonana jak w książce pisze, po burzliwej zlane do drugiego baniaka ostrożnie, po cichej też ostrożnie przez wężyk, ale po kilku dniach w butelkach już widać na dnie osad, szkoda nawet tych 50ml ( ja wiem to nie trucizna ) ale na 40 butelkach to dwie w kanał !!!. macie jakieś porady ? będę wdzięczny
  • kjaros
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2007.03
    • 378

Osad na dnie z czasem robi się coraz bardziej zwarty. Jeśli trochę odczekasz straty przy opróżnianiu butelki będą mniejsze. Napisz proszę ile czasu trzymałeś na cichej i czy chmieliłeś na zimno.
    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

Comment

• Krzysztof988
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.08
      • 4

Na cichej stało 7 dni, bez chmielenia na zimno

Comment

• kjaros
        Porucznik Browarny Tester
        🍼
        • 2007.03
        • 378

Następnym razem przetrzymaj dwa tygodnie na cichej. Jeśli jesteś w stanie, to polecam na dwa dni przed rozlewem schłodzić młode piwo do kilku stopni. Usypia to drożdże i przyśpiesza osadzanie na dnie fermentora.
        Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

Comment

• Kazimierz_W
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          🍼🍼
          • 2009.05
          • 689

Posiadanie piwa domowego bez osadu na dnie butelki jest niewykonalne. Po przelaniu do butelki drożdże dokonują tzw. refermentacji, czyli gazują oraz utrwalają piwo. Każdy angielski real ale i ale belgijski ma osad na dnie.
          By mieć miej osadu na dnie, korzystaj z drożdży kłaczkujących. Oczywiście będzie to miało wpływ na profil piwa.
          Nie panikuj, trzymaj piwa w chłodnym to ładnie Ci się osad zbije na dnie.
          Browar Bociana smaczny od rana
          Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23928

Da się, ale już trzeba by się bawić z pojemnikiem pod ciśnieniem np. Corneliusem/Pepsi i nalewaczką przeciwciśnieniową przy asyście zewnętrznego źródła CO2.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...
            X