Przetrzymanie brzeczki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Buzz11
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.10
    • 18

    #1

    Przetrzymanie brzeczki

    Witajcie, mam dosyć pilne pytanie, bardzo przedłużyła mi się filtracja stouta, a na dodatek muszę go trochę ekstra wygotować, żeby skorygować gęstość, więc zanim skończę będzie 20, a domownicy w domu, więc kiepsko o takiej godzinie zajmować wannę, żeby schłodzić brzeczkę... Czy zatem przetrzymanie tej brzeczki (niegotowanej jeszcze, po filtracji dopiero) do jutra rana i dopiero wtedy gotowanie i chmielenie jest bezpieczne? Chyba nic się nie powinno stać?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Wystaw na mróz i idź spać.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • szalkos
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.01
      • 14

      #3
      Tak jak wyżej, wystaw na dwór i będzie git. Nie zostawiaj w domu, bo może Ci się coś zalegnac. Masz wiadro slodziutkiego płynu w przystępnej temperaturze (pokojowej). Bakterie i dzikie drożdże czekają na okazję

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • Czarny1975
        Czas chłodzenia brzeczki
        Czarny1975
        Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

        Czy (i jaki) wpływ...
        2017-09-26, 08:50
      • Charlie44
        Gęstość brzeczki
        Charlie44
        Witam wszystkich, jestem początkujący i zamierzam zrobić sobie moją drugą warkę z brewkitu a później już wziąć się za coś trudniejszego.
        No i co do tego brewkitu właśnie to pierwszą warkę zrobiłem z 1,6kg brewkitu oraz 1kg mieszanki suchego ekstraktu i glukozy, piwo wyszło...
        2017-10-19, 12:51
      • Portomordo0203
        [Sprzedam] - Grainfather G30 rok 2020
        Portomordo0203
        Dzień dobry,

        Mam do sprzedania kocioł zacierno-warzelny firmy Grainfather, model G30 dla warek o wielkości 20-25 litrów do warzenia piwa w warunkach domowych.

        Cena: 2 500,0 zł

        Urządzenie kupione było w styczniu 2020 roku w sklepie internetowym twójbrowar.pl (mam...
        2024-07-30, 12:15
      • Grbuy
        Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
        Grbuy
        Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
        2023-11-30, 20:57
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...