Cześć
Próbuję własnych sił stworzenia receptury
Ostatnio zrobiłem 3 warki i proszę o komentarz co z tego może wyjść
1. 24 L
Słod monachijski -3,1 kg
Słód pilznieński -2,0 kg
Chmiel magnum - 20g
Chmiel perle - 20g
Chmiel marynka - 5g
Wszystkie słody na 70 stopni ustalona 66 -- 1h
Wysładzanie 2x 5l 72 stopni
Chmielenie od początku manum i marynka 15 minut przed końcem perle
Do chmielenia 1 duża łyżka gożdzików
Drożdze SAFALE US-05
2. 24L
Słód pilznieński - 5kg
Słód na 55 stopni - 15 min
Podniesienie do 65 stopni - 50min
Podniesienie do 78 - wysładzanie 2 X 5L 75 stopni
Chmiel iunga 20g w 15 min
Chmiel Hallertauer taurus 17g w 30 min
Chmiel lubelski 40g na koniec
3. 18L
Słód pszeniczny - 2,5 kg
Słod wiedeński -2,5 kg
Słody na 35 stopni
Podniesienie do 44 stopni 20 min
Podnosimy do66 stopni 70 min
Podnosimy do 78 filtracja
Wysładzanie 10L 78 stopni
Chmielenie 40g magnum od początku+ płatki francuskie mocno opiekane
Drożdze gozdawa U.S west coast
Wielkie dzięki
Próbuję własnych sił stworzenia receptury
Ostatnio zrobiłem 3 warki i proszę o komentarz co z tego może wyjść
1. 24 L
Słod monachijski -3,1 kg
Słód pilznieński -2,0 kg
Chmiel magnum - 20g
Chmiel perle - 20g
Chmiel marynka - 5g
Wszystkie słody na 70 stopni ustalona 66 -- 1h
Wysładzanie 2x 5l 72 stopni
Chmielenie od początku manum i marynka 15 minut przed końcem perle
Do chmielenia 1 duża łyżka gożdzików
Drożdze SAFALE US-05
2. 24L
Słód pilznieński - 5kg
Słód na 55 stopni - 15 min
Podniesienie do 65 stopni - 50min
Podniesienie do 78 - wysładzanie 2 X 5L 75 stopni
Chmiel iunga 20g w 15 min
Chmiel Hallertauer taurus 17g w 30 min
Chmiel lubelski 40g na koniec
3. 18L
Słód pszeniczny - 2,5 kg
Słod wiedeński -2,5 kg
Słody na 35 stopni
Podniesienie do 44 stopni 20 min
Podnosimy do66 stopni 70 min
Podnosimy do 78 filtracja
Wysładzanie 10L 78 stopni
Chmielenie 40g magnum od początku+ płatki francuskie mocno opiekane
Drożdze gozdawa U.S west coast
Wielkie dzięki
Comment