Zapytanie i prośba o komentarz

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jurpiwur
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.02
    • 5

    Zapytanie i prośba o komentarz

    Cześć

    Próbuję własnych sił stworzenia receptury
    Ostatnio zrobiłem 3 warki i proszę o komentarz co z tego może wyjść

    1. 24 L
    Słod monachijski -3,1 kg
    Słód pilznieński -2,0 kg
    Chmiel magnum - 20g
    Chmiel perle - 20g
    Chmiel marynka - 5g

    Wszystkie słody na 70 stopni ustalona 66 -- 1h
    Wysładzanie 2x 5l 72 stopni
    Chmielenie od początku manum i marynka 15 minut przed końcem perle
    Do chmielenia 1 duża łyżka gożdzików
    Drożdze SAFALE US-05

    2. 24L
    Słód pilznieński - 5kg

    Słód na 55 stopni - 15 min
    Podniesienie do 65 stopni - 50min
    Podniesienie do 78 - wysładzanie 2 X 5L 75 stopni
    Chmiel iunga 20g w 15 min
    Chmiel Hallertauer taurus 17g w 30 min
    Chmiel lubelski 40g na koniec

    3. 18L
    Słód pszeniczny - 2,5 kg
    Słod wiedeński -2,5 kg

    Słody na 35 stopni
    Podniesienie do 44 stopni 20 min
    Podnosimy do66 stopni 70 min
    Podnosimy do 78 filtracja
    Wysładzanie 10L 78 stopni
    Chmielenie 40g magnum od początku+ płatki francuskie mocno opiekane
    Drożdze gozdawa U.S west coast


    Wielkie dzięki
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jurpiwur Wyświetlenie odpowiedzi
    proszę o komentarz co z tego może wyjść
    Piwo? Zasada jest taka, że zanim coś zrobisz musisz wiedzieć co chcesz zrobić, a nie coś zrobiłeś a potem zastanawiasz się co.

    Generalnie po co te goździki w pierwszym? Gdzie reszta przypraw? A w trzecim te płatki? Zwykle dodaje się je na cichą, a nie do gotowania.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      1- nic dobrego, piekąca gorczka z magnum dłuuuugo będzie się układać a goździki nic ciekawego nie wniosą, coś jak przechmielona pszenica bez bananowych posmaków.

      2 - nic nie wyjdzie bo nie dałeś drożdży

      3- przerwy bez sensu, tą pierwszą sam wymyśliłeś? Druga ma dać goździki w piwach pszenicznych typu niemieckiego, o to Ci chodziło, nie sądzę.

      Chmielenie może być choć i tu spodziewam się piołunowej goryczki, płatki zmarnowałeś!


      Podsumowanie, poczytaj, poczytaj a receptury bierz wypróbowane. Powodzenia
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • Jurpiwur
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.02
        • 5

        #4
        Dzięki fidoangel za opinię czytam czytam ale narazie jednak wrócę do sprawdzonych receptur

        Dzięki serdeczne pozdrawiam

        Comment

        • szalkos
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.01
          • 14

          #5
          Też byłem taki napalony na swoje receptury, nie popelniaj mojego błędu. (trzecia warka, super mocno chmielne ipa swojej receptury, 120ziko w plecy). Nauczony nie dużym,(15warek) ale jednak doświadczeniem uważam, że dopóki nie uważasz DOBRYCH 6-7 piw w różnych stylach to nie ma sensu brać się za układanie żadnych receptur, ewentualnie lekkie modyfikacje gotowych receptur (drożdże, chmiel) z zasypem i wymyslnymi dodatkami bym nie kombinowal na tym poziomie. Po prostu szkoda pieniędzy i czasu.

          Comment

          • Jurpiwur
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.02
            • 5

            #6
            Tak odpuściłem sobie wróciłem do sprawdzonych receptur. Jutro rusian imperial stout do wykonania
            Pozdrawiam serdecznie

            Comment

            • szalkos
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.01
              • 14

              #7
              Według mnie ris na tym etapie to tez nie jest dobry pomysł. Uwarz sobie kilka sesyjnych piw, lubisz ciemne to zrób Porter jakiś, ape, a nie tak szarzujesz

              Comment

              • Jurpiwur
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.02
                • 5

                #8
                Risa już robiłem z gotowego zestawu słodów i się udał (brawo ja) wczoraj kurier przywiózł brakujące elementy i żone wysłałem po sok porzeczkowy Pozdrówka zaczynamy

                Comment

                • Jurpiwur
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.02
                  • 5

                  #9
                  Cześć Szalkos mógłby Tobie podać z jakiej receptury robiłem RISA i mógłbyś się do mojego odnieść pozatym z risa zrobiłem też coś co mógłbyś ocenić???

                  Comment

                  • szalkos
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2017.01
                    • 14

                    #10
                    O polsku kolego, bo nic nie rozumiem

                    Comment

                    • Ayodele
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2016.04
                      • 25

                      #11
                      Przy okazji chcę spytać :
                      jeśli mam przepis na 20 L piwa a chcę to zwielokrotnić i zrobić 40 lub 60 litrów w jednym garze to wszystkie składniki zwiększam proporcjonalnie czy coś trzeba zmienić ?
                      Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
                      - William Faulkner

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #12
                        Nic nie zmieniaj, daj wielokrotność.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X