Witam, warek z brewkitów zrobiłem pewnie ponad 20, przyszedł czas na zacieranie.
Kupiłem śrutowana IPA 14 Blg na CP i 15 stycznia przystąpiłem do działania.
O dziwo cały proces poszedł sprawnie. Po chmieleniu sprawdziłem blg i nie wiem czemu ubzdurałem sobie ze do fermentacji ma być 12 blg, wiec dolałem wody (nie chciało mi się iść na gore zerknąć na kartkę
Ostatecznie do fermentacji było 24litry 12,5 blg. Drożdże safale US-05 po nawodnieniu zadałem do brzeczki o temp. 25 stopni.
Fermentacja ruszyła na drugi dzień tj. 16 stycznia, wiadro stoi w pomieszczeniu o temp. 18-19 stopni.
Piwo tydzień bulgotało nie przerwanie, 23.01 zrobiłem pomiar-7blg, smak całkiem spoko, taki piwny smaczny mimo że dopiero fermentuje to już mi się podoba dużo bardziej od brewkitów.
Postanowiłem je przynieść do cieplejszego pomieszczenia żeby trochę przyspieszyć fermentacje i teraz piwo ma temp 21 stopni.
Teraz zrobiłem pomiar - 6,5 blg, smak ok tyle że nie czuć goryczki.
Powiedzcie mi czy to normalne że tak wolno fermentuje czy coś jest nie tak?
Może te drożdże są słabe?
Druga sprawa czy można jakoś do chmielić to piwo jeszcze?
Mam jeszcze 30 g marynki i 30 g mosaic.
Kupiłem śrutowana IPA 14 Blg na CP i 15 stycznia przystąpiłem do działania.
O dziwo cały proces poszedł sprawnie. Po chmieleniu sprawdziłem blg i nie wiem czemu ubzdurałem sobie ze do fermentacji ma być 12 blg, wiec dolałem wody (nie chciało mi się iść na gore zerknąć na kartkę
Ostatecznie do fermentacji było 24litry 12,5 blg. Drożdże safale US-05 po nawodnieniu zadałem do brzeczki o temp. 25 stopni.
Fermentacja ruszyła na drugi dzień tj. 16 stycznia, wiadro stoi w pomieszczeniu o temp. 18-19 stopni.
Piwo tydzień bulgotało nie przerwanie, 23.01 zrobiłem pomiar-7blg, smak całkiem spoko, taki piwny smaczny mimo że dopiero fermentuje to już mi się podoba dużo bardziej od brewkitów.
Postanowiłem je przynieść do cieplejszego pomieszczenia żeby trochę przyspieszyć fermentacje i teraz piwo ma temp 21 stopni.
Teraz zrobiłem pomiar - 6,5 blg, smak ok tyle że nie czuć goryczki.
Powiedzcie mi czy to normalne że tak wolno fermentuje czy coś jest nie tak?
Może te drożdże są słabe?
Druga sprawa czy można jakoś do chmielić to piwo jeszcze?
Mam jeszcze 30 g marynki i 30 g mosaic.
Comment