IPA 14 Blg

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ataman80
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.01
    • 11

    IPA 14 Blg

    Witam, warek z brewkitów zrobiłem pewnie ponad 20, przyszedł czas na zacieranie.
    Kupiłem śrutowana IPA 14 Blg na CP i 15 stycznia przystąpiłem do działania.
    O dziwo cały proces poszedł sprawnie. Po chmieleniu sprawdziłem blg i nie wiem czemu ubzdurałem sobie ze do fermentacji ma być 12 blg, wiec dolałem wody (nie chciało mi się iść na gore zerknąć na kartkę
    Ostatecznie do fermentacji było 24litry 12,5 blg. Drożdże safale US-05 po nawodnieniu zadałem do brzeczki o temp. 25 stopni.
    Fermentacja ruszyła na drugi dzień tj. 16 stycznia, wiadro stoi w pomieszczeniu o temp. 18-19 stopni.
    Piwo tydzień bulgotało nie przerwanie, 23.01 zrobiłem pomiar-7blg, smak całkiem spoko, taki piwny smaczny mimo że dopiero fermentuje to już mi się podoba dużo bardziej od brewkitów.
    Postanowiłem je przynieść do cieplejszego pomieszczenia żeby trochę przyspieszyć fermentacje i teraz piwo ma temp 21 stopni.
    Teraz zrobiłem pomiar - 6,5 blg, smak ok tyle że nie czuć goryczki.
    Powiedzcie mi czy to normalne że tak wolno fermentuje czy coś jest nie tak?
    Może te drożdże są słabe?
    Druga sprawa czy można jakoś do chmielić to piwo jeszcze?
    Mam jeszcze 30 g marynki i 30 g mosaic.
  • MistrzSuspensu
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.01
    • 50

    #2
    Po pierwsze fermentacji nie przyspieszaj, po prostu ma się ona odbywać w odpowiedniej temperaturze. Jednak przydaje się podniesienie temperatury na ostatnie dni przed rozlewem, więc to, że przeniosłeś wiadro do pomieszczenia o wyższej temperaturze po głównej fermentacji to nie jest błąd. Pomiar po 10 dniach wydaje mi się dość wysoki jak na warunki, w których trzymałeś piwo, ale czasem BLG spada szybciej czasem wolniej, zależy od drożdży i warunków, więc bym się nie przejmował. Zresztą ja, jeśli mierzę ekstrakt to najwcześniej po dwóch tygodniach, więc może stąd mam to wrażenie. Po trzech tygodniach od rozpoczęcia zmierzyłbym BLG i jeśli nie spada to do butelek.
    Goryczki już nie zwiększysz, można tylko dodać chmielu na zimno by podbić aromat. To, że teraz jej nie czujesz to jeszcze nic nie znaczy, bo piwo i tak zmieni się przez kolejne dni fermentacji i później w butelkach.

    Comment

    • ataman80
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.01
      • 11

      #3
      Może faktycznie trochę panikuje, nawyki z brewkita gdzie po tygodniu intensywnej fermentacji blg w granicach 2-3

      Comment

      • ataman80
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.01
        • 11

        #4
        Podpowiedzcie mi jeszcze czy cały proces zacierania a potem chmielenia wykonujemy z przykrytym garnkiem pokrywką czy odkrytym? Czy to ma jakieś znaczenie?

        Comment

        • MistrzSuspensu
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2016.01
          • 50

          #5
          Zacierasz przy zakrytym garnku, najlepiej jeszcze czymś owiniętym, żeby izolowało od otoczenia, kiedy potrzebne jest utrzymanie stałej temperatury.
          Gotuje się przy zdjętej pokrywie, żeby swobodnie odparowywał DMS z brzeczki. Z tego względu ważne jest też po gotowaniu szybkie schłodzenie brzeczki przynajmniej do 70°C. (oczywiście drożdże zadajesz w dużo niższej temperaturze).

          Comment

          Przetwarzanie...
          X