Kiedy rozlew - pierwsza warka

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lechu84cd
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.01
    • 1

Kiedy rozlew - pierwsza warka

Witam serdecznie wszystkich po raz pierwszy

Mam pytanie do piwowarów bardziej doświadczonych jak ja (warzę dopiero pierwszą warkę - Australian Pale Ale 13° BLG).
    Piwko mam już na cichej fermentacji, przy której dodałem chmiel.Stoi już tak 7 dzień i nadal pracuje (bulgota w rurce).
    Zgodnie z przepisem, cicha fermentacja powinna u mnie trwać około 6-7 dni
    I tutaj pytanie, kiedy można zrobić rozlew do butelek? Czy piwo musi przestać pracować całkowicie?
    Z góry bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

Sprawdzałeś ekstrakt? Jakie drożdże, jaka temperatura fermentacji, jak zacierałeś?
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10795

Jeszcze bulka na cichej?
      Mniej książków więcej piwa

Comment

Related Topics

Collapse

• m2200
        Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
        m2200
        Witam,

wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
        2019-05-16, 17:06
      • slipa
        Standardy - od kiedy do kiedy
        slipa
        Czy ktoś może się zastanawiał, albo wie, kiedy pojawiła się pierwsza etykieta "standard" i w jakim browarze?
        I do kiedy były używane, bo niby to okres 1950-55, ale np. w Olsztynie produkcję piwa rozpoczęto w 1963 a 5 różnych etykiet typu standard jest znanych z tego browaru....
        2024-05-07, 09:54
      • darekd
        Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
        darekd
        Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
        ...
        2023-02-07, 23:16
      • dadek
        Czechy, Nošovice 238, Pivovar Radegast
        dadek
        Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
        2023-11-09, 20:59
      • dadek
        Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
        dadek
        Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
        2024-11-19, 04:20
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...