1 warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • XboXC
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.01
    • 17

    1 warka

    heja.
    na wstepie witam wszystkich, gdyz to moj 1 post

    A teraz do rzeczy - pytanie ogolne:
    Wczoraj postanowilem sobie zrobic 1 w zyciu piwko - konkretnie American IPA (z zestawu z browamatora). I teraz tak - nie wiem czy wszystko poszlo zgodnie z planem bo tak:
    1. Zacieranie poszlo kiepsko, ogolem nie moglem utrzymac w miare stalej temperatury, a dodatkowo dwa razy przegialem i osiagnalem (wg termometru) ponad 75 st. Udalo mi sie to szybko schlodzic pod zimna woda do tych 65. Proba jodowa jednak wyszla dobrze pod koniec.

    2. Nie moglem tego zagotowac. Przy otwartym garze osiagnalem do 85-87 stopni i w takiej temperaturze to "warzylem".

    3. Filtracja nie wiem czy sie udala bo do fermentora dalem mocno metne (Bardzo) piwo.

    4. Mialem problem ze schlodzeniem brzeczki - dalem rade po ok 3-4h. Drozdze wsypadlem do ok. 30st brzeczki. Ale chyba zaskoczyly bo dzis niezle babluje

    Ogolem zapach przy zamykaniu fermentora byl bardzo "zbozowy" taki jak pasza? Dzis znowu wali chmielem w calym domu od fermentacji

    Nie wiem czy wszystko zrobilem prawidlowo, dlatego prosze tez o wstepne opinie i czy to jak to zrobilem jest chociaz w miare ok.
    Last edited by XboXC; 2017-01-31, 11:19.
    Xbrowar ;)
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Dużym błędem je to, że nie zagotowałeś brzeczki.
    Reszta jak na początek ok.

    Comment

    • XboXC
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.01
      • 17

      #3
      No właśnie nie dałem rady. Warke dałem na 10L tylko i przy zdjętej pokrywie było tylko te 85 st. Jest jakiś sposób na "doładowanie"? Jak zakryję pokrywe to mi wykipi (ale będzie te 100).
      Xbrowar ;)

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        Doprowadzasz do wrzenia na zakrytej, a potem odkrywasz, przynajmniej czasciowo.

        Comment

        • Hanzo
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2016.02
          • 114

          #5
          Jaką masz kuchenkę? Jeżeli indukcja to owiń garnek ręcznikiem. Jeżeli nie, i nie jesteś w stanie utrzymać temperatury, to podgrzej trochę więcej np. o 2°C zestaw z kuchenki i owiń czymś co Ci zaizoluje garnek. Przez godzinę nie powinno spaść jakoś drastycznie.
          Dziwne, że nie zagotowałeś, termometr na pewno OK, nie było widać że się gotuje?
          Jak filtrujesz?
          Przy obecnej temp. na zewnątrz po prostu wystawiasz i czekasz. Ja bym nie dał do 30°C drożdży. Jak szybko zaczęła się i w jakiej temp. była fermentacja?

          Comment

          • XboXC
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2017.01
            • 17

            #6
            Kuchenke mam elektryczna oporowa (zwykla na prad). Mam w sumie 2 palniki o lacznej mocy 2.2kW. Uzylem tego wiekszego. Uzyskalem na poczatku 100 (zaczelo bulgotac) ale przy zamknietej pokrywie i zaczelo kipiec. Wtedy zdjalem ja i temp spadla do tych 85 wg wskazan termometru elektronicznego. Filtrowalem z uzyciem dziurawego wiadra z BA. Fermentacja ruszyla w zasadzie nastepnego dnia i do dzis niezle bulgocze. Temperatura caly czas jest na poziomie 22st (termometr cieklokrystaliczny na fermemtorze).
            Xbrowar ;)

            Comment

            • Hanzo
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2016.02
              • 114

              #7
              Może taki urok tej kuchenki.
              Co do filtracji, to zrób ją dokładniej następnym razem.
              Temperatura fermentacji jak dla mnie trochę za duża.

              Comment

              • XboXC
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2017.01
                • 17

                #8
                Z tego co sie dowiedzialem to dla aipy najlepsza temp jest w zakresie 18-21. Czyli nie tak zle. Mam piwnice gdzie jest 15 stopni ale to chyba za malo. Z reszta jak ogarne temat z tym to chcialbym zrobic marcowe i tu bedzie problem z temp
                Xbrowar ;)

                Comment

                • Hanzo
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2016.02
                  • 114

                  #9
                  Temperatura będzie zależeć od drożdży a nie od gatunku piwa.
                  Producent dla safale s-04 podaje optymalną temp. 15-20°C.
                  Jak na fermentorze masz 22 to w środku będzie 24 albo i więcej.

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hanzo Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jaką masz kuchenkę? Jeżeli indukcja to owiń garnek ręcznikiem. Jeżeli nie, i nie jesteś w stanie utrzymać temperatury, to podgrzej trochę więcej np. o 2°C zestaw z kuchenki i owiń czymś co Ci zaizoluje garnek. Przez godzinę nie powinno spaść jakoś
                    No i co z tego? Brzeczka musi wrzeć przez godzinę.

                    Comment

                    • XboXC
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2017.01
                      • 17

                      #11
                      Drozdze zadalem us05.
                      Xbrowar ;)

                      Comment

                      • Hanzo
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2016.02
                        • 114

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                        No i co z tego? Brzeczka musi wrzeć przez godzinę.
                        No, ale ja pisałem o zacieraniu.

                        Comment

                        • XboXC
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2017.01
                          • 17

                          #13
                          Dziś (piątek) zlałem trochę piwka do menzurki. Od przedwczoraj nie widać żeby jeszcze coś bulgotało. Pomiar BLG wyszedł mi ok 3. I teraz nie wiem czy w ten weekend mogę zlać na cichą (fermentuje od poniedziałku)? I próba smaku wyszła dziwnie:

                          otóż nie czuję kwasów jakiś, więc nie skażone, ale... bardzo mocno gorzkie wyszło, aż pali chmiel w gardło (może to wina chmielin bo pare wpadło) oraz czuć alkohol, tak na oko z 6-7 %, ale poza tym w sumie znajome posmaki Czy dla AIPA tak może jak na 1 raz byc?
                          Xbrowar ;)

                          Comment

                          • Kask
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2016.05
                            • 1

                            #14
                            Moje piwa też są bardzo gorzkie przed butelkowaniem, goryczka spadnie.

                            Comment

                            • XboXC
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2017.01
                              • 17

                              #15
                              Zakapslowalem i rozlalem do butelek. Ale zauwazylem ze w niektorych plywaja jakies czarne pypcie (czarne kulki czy co). Co to moze byc?
                              Xbrowar ;)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X