heja.
na wstepie witam wszystkich, gdyz to moj 1 post
A teraz do rzeczy - pytanie ogolne:
Wczoraj postanowilem sobie zrobic 1 w zyciu piwko - konkretnie American IPA (z zestawu z browamatora). I teraz tak - nie wiem czy wszystko poszlo zgodnie z planem bo tak:
1. Zacieranie poszlo kiepsko, ogolem nie moglem utrzymac w miare stalej temperatury, a dodatkowo dwa razy przegialem i osiagnalem (wg termometru) ponad 75 st. Udalo mi sie to szybko schlodzic pod zimna woda do tych 65. Proba jodowa jednak wyszla dobrze pod koniec.
2. Nie moglem tego zagotowac. Przy otwartym garze osiagnalem do 85-87 stopni i w takiej temperaturze to "warzylem".
3. Filtracja nie wiem czy sie udala bo do fermentora dalem mocno metne (Bardzo) piwo.
4. Mialem problem ze schlodzeniem brzeczki - dalem rade po ok 3-4h. Drozdze wsypadlem do ok. 30st brzeczki. Ale chyba zaskoczyly bo dzis niezle babluje
Ogolem zapach przy zamykaniu fermentora byl bardzo "zbozowy" taki jak pasza? Dzis znowu wali chmielem w calym domu od fermentacji
Nie wiem czy wszystko zrobilem prawidlowo, dlatego prosze tez o wstepne opinie i czy to jak to zrobilem jest chociaz w miare ok.
na wstepie witam wszystkich, gdyz to moj 1 post
A teraz do rzeczy - pytanie ogolne:
Wczoraj postanowilem sobie zrobic 1 w zyciu piwko - konkretnie American IPA (z zestawu z browamatora). I teraz tak - nie wiem czy wszystko poszlo zgodnie z planem bo tak:
1. Zacieranie poszlo kiepsko, ogolem nie moglem utrzymac w miare stalej temperatury, a dodatkowo dwa razy przegialem i osiagnalem (wg termometru) ponad 75 st. Udalo mi sie to szybko schlodzic pod zimna woda do tych 65. Proba jodowa jednak wyszla dobrze pod koniec.
2. Nie moglem tego zagotowac. Przy otwartym garze osiagnalem do 85-87 stopni i w takiej temperaturze to "warzylem".
3. Filtracja nie wiem czy sie udala bo do fermentora dalem mocno metne (Bardzo) piwo.
4. Mialem problem ze schlodzeniem brzeczki - dalem rade po ok 3-4h. Drozdze wsypadlem do ok. 30st brzeczki. Ale chyba zaskoczyly bo dzis niezle babluje
Ogolem zapach przy zamykaniu fermentora byl bardzo "zbozowy" taki jak pasza? Dzis znowu wali chmielem w calym domu od fermentacji
Nie wiem czy wszystko zrobilem prawidlowo, dlatego prosze tez o wstepne opinie i czy to jak to zrobilem jest chociaz w miare ok.
Comment