Temperatura fermentacji i leżakowania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • XboXC
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.01
    • 17

    Temperatura fermentacji i leżakowania

    Witam.
    Mam taki dylemat. Dopiero zaczynam "przygode" z piwem domowym, ale od samego poczatku szukam odpowiedzi na pare pytan (a w zasadzie porady):
    Mieszkam w bloku. Do dyspozycji mam dwa pomieszczenia:
    dom - temperatura ok 22st.
    piwnica - temperatura 15st.

    Chciałbym warzyć sobie raptem kilka tylko gatunków piw:
    American IPA / Imperial IPA
    Lager
    Marzenbier
    i ewentualnie dla kobiety Stout.

    I teraz pytanie:
    Jak mają się te temperatury do najlepszych efektów fermentacji tychże piw. A jeśli są złe, to co proponujecie żebym mógł zrobić zeby chociaż to troche poprawic. Każda pomoc milewidziana
    Xbrowar ;)

  • #2
    W piwny masz dobrą temperaturę dla IPA i stout. W mieszkaniu co najwyżej piwa belgijskie. Ewentualnie możesz użyć drożdży Kveik. Dla lagerów i marcowego wszędzie masz zbyt wysoką temperaturę.

    Polecam zrobić sobie skrzynię styropianową:
    Od jakiegoś czasu kombinuję w jaki sposób wydłużyć swój sezon piwowarski. Niestety nie mam w domu pomieszczenia, w którym mógłbym utrzymywać temperatury rzędu 15-17 stopni, odpowiedniej dla fermentacji burzliwiej większości górniaków. Wszystkie okna wychodzą na południe i temperatury w mieszkaniu...

    wtedy pojawią się szersze możliwości

    Comment

    • XboXC
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.01
      • 17

      #3
      Czyli jesli skonstruuje sobie takie steropianowe cudo i wsadze do piwnicy wraz z wkladami do lodowek to osiagne taka temperature odpowiednia dla dolnych? i czasem czy 15 stopni to nie za malo dla piw ipa?
      Xbrowar ;)

      Comment


      • #4
        Nie za mało. Wszystko zależy od konkretnego szczepu drożdży. Po prostu dobierz odpowiednie drożdże do warunków jakie masz. Celuj w dolną granicę optymalnego zakresu temperatur fermentacji. Np. dla Safale US-05 jest to właśnie 15 st. C. Poza tym, drożdże podczas burzliwej i tak podniosę temperaturę brzeczki o kilka stopni w stosunku do temperatury otoczenia.
        Last edited by Gość; 2017-02-02, 20:15.

        Comment

        • XboXC
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.01
          • 17

          #5
          A jesli chodzi o lagery? Temperatura za wysoka. To tym pudlem ze steropianu jestem w stanie osiagnac odpowiednia temperature?
          Xbrowar ;)

          Comment


          • #6
            Spokojnie jesteś w stanie zbić do odpowiednich temperatur. Wszystko zależy od częstotliwości zmiany wkładów/butelek z lodem.

            Jako początkujący musisz natomiast uzbroić się w cierpliwość. Fermentacja i leżakowanie lagerów trwa o wiele dłużej niż ale.
            Last edited by Gość; 2017-02-03, 06:47.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X