Temperatura fermentacji i leżakowania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • XboXC
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.01
    • 17

    #1

    Temperatura fermentacji i leżakowania

    Witam.
    Mam taki dylemat. Dopiero zaczynam "przygode" z piwem domowym, ale od samego poczatku szukam odpowiedzi na pare pytan (a w zasadzie porady):
    Mieszkam w bloku. Do dyspozycji mam dwa pomieszczenia:
    dom - temperatura ok 22st.
    piwnica - temperatura 15st.

    Chciałbym warzyć sobie raptem kilka tylko gatunków piw:
    American IPA / Imperial IPA
    Lager
    Marzenbier
    i ewentualnie dla kobiety Stout.

    I teraz pytanie:
    Jak mają się te temperatury do najlepszych efektów fermentacji tychże piw. A jeśli są złe, to co proponujecie żebym mógł zrobić zeby chociaż to troche poprawic. Każda pomoc milewidziana
    Xbrowar ;)
  • Gość

    #2
    W piwny masz dobrą temperaturę dla IPA i stout. W mieszkaniu co najwyżej piwa belgijskie. Ewentualnie możesz użyć drożdży Kveik. Dla lagerów i marcowego wszędzie masz zbyt wysoką temperaturę.

    Polecam zrobić sobie skrzynię styropianową:
    Od jakiegoś czasu kombinuję w jaki sposób wydłużyć swój sezon piwowarski. Niestety nie mam w domu pomieszczenia, w którym mógłbym utrzymywać temperatury rzędu 15-17 stopni, odpowiedniej dla fermentacji burzliwiej większości górniaków. Wszystkie okna wychodzą na południe i temperatury w mieszkaniu...

    wtedy pojawią się szersze możliwości

    Comment

    • XboXC
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.01
      • 17

      #3
      Czyli jesli skonstruuje sobie takie steropianowe cudo i wsadze do piwnicy wraz z wkladami do lodowek to osiagne taka temperature odpowiednia dla dolnych? i czasem czy 15 stopni to nie za malo dla piw ipa?
      Xbrowar ;)

      Comment

      • Gość

        #4
        Nie za mało. Wszystko zależy od konkretnego szczepu drożdży. Po prostu dobierz odpowiednie drożdże do warunków jakie masz. Celuj w dolną granicę optymalnego zakresu temperatur fermentacji. Np. dla Safale US-05 jest to właśnie 15 st. C. Poza tym, drożdże podczas burzliwej i tak podniosę temperaturę brzeczki o kilka stopni w stosunku do temperatury otoczenia.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Gość; 2017-02-02, 20:15.

        Comment

        • XboXC
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.01
          • 17

          #5
          A jesli chodzi o lagery? Temperatura za wysoka. To tym pudlem ze steropianu jestem w stanie osiagnac odpowiednia temperature?
          Xbrowar ;)

          Comment

          • Gość

            #6
            Spokojnie jesteś w stanie zbić do odpowiednich temperatur. Wszystko zależy od częstotliwości zmiany wkładów/butelek z lodem.

            Jako początkujący musisz natomiast uzbroić się w cierpliwość. Fermentacja i leżakowanie lagerów trwa o wiele dłużej niż ale.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Gość; 2017-02-03, 06:47.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • RomaNzRumunii
              Kolsch temperatura fermentacji
              RomaNzRumunii
              Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
              2023-11-25, 21:07
            • smir
              Oktoberfestbier temperatura fermentacji
              smir
              Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
              ...
              2021-05-24, 21:09
            • bartek90
              Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
              bartek90
              Cześć wszystkim,
              jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
              Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
              2020-05-14, 12:41
            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • Zaiksik
              Trudne początki
              Zaiksik
              Witam
              Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
              Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
              Wszystko...
              2024-08-27, 17:13
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...