Witam, pierwszą 10 litrową warkę uwarzyłem z:
- 1,7 ekstraktu pale ale
- 20 g Challenger 60 min
- 10 g Challenger 10 min
Brzeczka ostudzona pokazała 10,5 blg, wyszło jej w sumie 11 litrów. Za bardzo rozwodniłem
Po tygodniu fermentacji na 05 zlałem na cichą i zasypałem 30g Minstrel (3blg)
Po tygodniu do butelek (poniżej 2 blg).
Piwo wyszło tragiczne.
Wodnistości sie spodziewałem, ale piwo nie ma żadnego aromatu. Po przełknięciu zostaje cierpka goryczka i trawiastość.
Co mogłem zrobić źle? Chyba nie da sie tego zwalić na za niskie blg?
Dziwi mnie brak aromatu - minstrel miał być chmielem z aromatem pomarańczy a tu nic.
- 1,7 ekstraktu pale ale
- 20 g Challenger 60 min
- 10 g Challenger 10 min
Brzeczka ostudzona pokazała 10,5 blg, wyszło jej w sumie 11 litrów. Za bardzo rozwodniłem
Po tygodniu fermentacji na 05 zlałem na cichą i zasypałem 30g Minstrel (3blg)
Po tygodniu do butelek (poniżej 2 blg).
Piwo wyszło tragiczne.
Wodnistości sie spodziewałem, ale piwo nie ma żadnego aromatu. Po przełknięciu zostaje cierpka goryczka i trawiastość.
Co mogłem zrobić źle? Chyba nie da sie tego zwalić na za niskie blg?
Dziwi mnie brak aromatu - minstrel miał być chmielem z aromatem pomarańczy a tu nic.
Comment