Zero aromatu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • radkogab
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.02
    • 6

    Zero aromatu

    Witam, pierwszą 10 litrową warkę uwarzyłem z:
    - 1,7 ekstraktu pale ale
    - 20 g Challenger 60 min
    - 10 g Challenger 10 min

    Brzeczka ostudzona pokazała 10,5 blg, wyszło jej w sumie 11 litrów. Za bardzo rozwodniłem

    Po tygodniu fermentacji na 05 zlałem na cichą i zasypałem 30g Minstrel (3blg)
    Po tygodniu do butelek (poniżej 2 blg).

    Piwo wyszło tragiczne.
    Wodnistości sie spodziewałem, ale piwo nie ma żadnego aromatu. Po przełknięciu zostaje cierpka goryczka i trawiastość.

    Co mogłem zrobić źle? Chyba nie da sie tego zwalić na za niskie blg?
    Dziwi mnie brak aromatu - minstrel miał być chmielem z aromatem pomarańczy a tu nic.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2
    ten chmiel to 2014 czy 2015r?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • radkogab
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.02
      • 6

      #3
      2015 z BA.
      W innym sklepie znalazłem informację, że zawartość alfa wynosi 4,2% (na BA nie było żadnej informacji na ten temat).
      Za mało?
      I skąd ta trawiastość?



      Dodam jeszcze, że piwo było zabutelkowane 9 dni temu.

      Comment

      • MistrzSuspensu
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2016.01
        • 50

        #4
        Trawiastość pewnie od chmielu na zimno. W jakiej temperaturze stało wiadro?

        Comment

        • radkogab
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.02
          • 6

          #5
          Ok. 19C , taka sama temperatura jak przy burzliwej

          Comment

          • MistrzSuspensu
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2016.01
            • 50

            #6
            No to ok, ale tydzień z chmielem na zimno to chyba jednak było za długo. W ostatnim piwie, które chmieliłem na zimno też mam za mocną jak na mój gust trawiastość, a trzymałem bodajże 4 dni w temp. ok. 20°C. Ekstrakt końcowy pozorny w moim przypadku wynosił 1,5°BLG, a chmieliłem 50g Rakau 2016 na 20L.

            Comment

            • radkogab
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.02
              • 6

              #7
              Kurde, to dziwne, bo czytałem tu na forum o chmieleniu 7-10 dni przed butelkowaniem

              Comment

              • MistrzSuspensu
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2016.01
                • 50

                #8
                Może i można 7-10 dni, ale to raczej w niższych temperaturach. Im wyższa temperatura tym krócej powinno się trzymać. Inna sprawa, że chmiel mógł być słabej jakości. Może już trochę leżał? Nie chmieliłem Ministrelem na zimno, ale podczas gotowania. Był spoko, ale bez szału.

                Comment

                • radkogab
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2017.02
                  • 6

                  #9
                  Właśnie wydaje mi się, że ten Minstrel mógł być jakiś trefny.
                  Ogólnie mało o nim informacji w sieci. Nie wiem na ile to jest miarodajne, bo nie mam doświadczenia, ale kiedy porównywałem zapach surowego granulatu Challengera do Minstrela, to zapach Challengera bardziej mi się podobał.

                  Dzięki za odpowiedź.

                  Comment

                  • MistrzSuspensu
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2016.01
                    • 50

                    #10
                    Opisy pewnie są trochę podkoloryzowane, druga sprawa, że każdy człowiek inaczej dany zapach może odebrać. Ja pomarańczy nie czułem, bardziej jakieś zioła czy korzenne przyprawy. Z którego roku miałeś chmiel?

                    Comment

                    • radkogab
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2017.02
                      • 6

                      #11
                      Chmiel Minstrel® (UK) 30 g - granulat, zbiór 2015

                      Widzę, że już dziś jest na wyprzedaży, kupiłem go zaraz na początku stycznia, możliwe, że był po prostu stary.

                      Comment

                      • MistrzSuspensu
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2016.01
                        • 50

                        #12
                        Jeszcze nie taki stary, ale prawdę mówiąc nie wiem czy taki roczny nadaje się do chmielenia na zimno. Zależy pewnie od rocznika i przechowywania.

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

                          #13
                          Brak aromatu, trawiastosc i nieprzyjemna gorycz moga być oznakami infekcji.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X