Piana niestety zanikła, nie wytrzymałem i zajrzałem ,coś tam pływa po powierzchni, ale mało,pobrałem próbkę zdezynfekowaną pipetą i jest 8Blg (początkowe 12Blg-07.02). Temp ok.18 stopni , piwo w smaku nie odrzuca, czuć ,że jest wytrawne,trąci wodnistym piwem, zapach słaby. Sprawdzę znowu za nast.5 dni.
Nieosiągnięta temp. zacierania (lodówka)
Collapse
X
-
Po 10 dniach piwo zlane na cichą. Wysokie Blg 7 (pocz.12), przez trzy kolejne dni. I tu niespodzianka, pewnie tylko dla mnie. prawdopodobnie drożdże podjeły pracę,ładnie bulka, delikatna kremowa pianka, cienka, widać ,że jest jej coraz więcej. Nie zaglądam, niech bulka. Pomiar za dni kilka. Jakieś podpowiedzi, czy to spotykane bywa i czy nie przeszkadza tak długie przebywanie w fermentorze, bo jeszcze ttrochę to pewnie potrwa ?
Comment
-
-
Drożdże z tego co pamiętam S-04 i niestety chyba tuż po terminie ważności. Wczoraj otworzyłem jedną butelkę. Tak pięknej i trwałej piany jeszcze nie widziałem. Smak nawet nawet, trochę mało treściwe.Czuć, że cieniutko jeśli chodzi o zawartość alkoholu. Schematu w tej warce bym się nie dopatrywał, raczej przypadek /wypadek. Co najważniejsze, nie pójdzie w kanał.
Comment
-
Comment