Problem z refermentacją

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Buzz11
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.10
    • 18

    #1

    Problem z refermentacją

    Do 20l dry stouta na refermentację dałem 100g glukozy, po tygodniu w 18-20C, przeniosłem do ok. 14C na kolejny tydzień, teraz otworzyłem jedno żeby sprawdzić stan nagazowania i piany kompletny brak, w ustach czuć lekkie bąbelki. Czy lepiej zostawić butelki w niższej temperaturze, czy przenieść je znowu do 18C aby refermentacja trochę bardziej ruszyła? Jest jeszcze szansa na przynajmniej przeciętne nagazowanie?
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24007

    #2
    Ja tam bym sprawdził za miesiąc a w międzyczasie uwarzy kolejne

    Możesz jedną butelkę zostawić w ciepłym miejscu i sprawdzić za tydzień. Czasem ciemniaki dłużej się nagazowują, ale z drugiej strony mają też tendencje do przegazowywania się.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #3
      Przy takiej ilości glukozy będzie bardzo nagazowane jak na dry stouta.
      Ja bym dał na kilka dni do ciepłego, bo dry stout szybko nadaje się do picia.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Darins
        Ile glukozy?
        Darins
        W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
        2021-08-09, 12:13
      • dadek
        Chorwacja, Solin, ul. don Frane Bulića 4, Brew My Beer
        dadek
        O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
        Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
        2021-10-28, 02:02
      • RomaNzRumunii
        Vienna lager bardzo wolną fermentacja
        RomaNzRumunii
        Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
        2022-01-25, 16:05
      • Pancernik
        Lubrow, Rysy
        Pancernik
        Nikt jeszcze nie opisał, zima, może faktycznie Rysy trza odpuścić... .
        Cóż, piwo w stylu Imperialnego Stouta, a jak kto woli - Polskiego Imperalnego Stouta (uwaga - skrót słabo się kojarzy ).
        Parametry to 9% alko i 24*Blg - to zdecydowanie widać, słychać i czuć. Widać...
        2024-12-17, 21:23
      • Prusak
        Alchemik Browar & Pizza, Rybczewice 120 c
        Prusak
        Odwiedziłem wreszcie to miejsce. Okolica urocza, więc jeśli ktoś woli spożywać w pięknych okolicznościach przyrody to obok mamy dwór, park podworski i duży zagospodarowany staw z aleją wokół . Lokal mieści się w budynkach pofolwarcznych i gdyby się ktoś uparł mógłby powiedzieć,...
        2023-09-29, 18:10
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...