Do 20l dry stouta na refermentację dałem 100g glukozy, po tygodniu w 18-20C, przeniosłem do ok. 14C na kolejny tydzień, teraz otworzyłem jedno żeby sprawdzić stan nagazowania i piany kompletny brak, w ustach czuć lekkie bąbelki. Czy lepiej zostawić butelki w niższej temperaturze, czy przenieść je znowu do 18C aby refermentacja trochę bardziej ruszyła? Jest jeszcze szansa na przynajmniej przeciętne nagazowanie?
Problem z refermentacją
Collapse
X
-
Ja tam bym sprawdził za miesiąc a w międzyczasie uwarzy kolejne
Możesz jedną butelkę zostawić w ciepłym miejscu i sprawdzić za tydzień. Czasem ciemniaki dłużej się nagazowują, ale z drugiej strony mają też tendencje do przegazowywania się.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Related Topics
Collapse
-
W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...-
Channel: Chorwacja
-
-
Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Nikt jeszcze nie opisał, zima, może faktycznie Rysy trza odpuścić...
.
Cóż, piwo w stylu Imperialnego Stouta, a jak kto woli - Polskiego Imperalnego Stouta (uwaga - skrót słabo się kojarzy).
Parametry to 9% alko i 24*Blg - to zdecydowanie widać, słychać i czuć. Widać...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-17, 21:23 -
-
Odwiedziłem wreszcie to miejsce. Okolica urocza, więc jeśli ktoś woli spożywać w pięknych okolicznościach przyrody to obok mamy dwór, park podworski i duży zagospodarowany staw z aleją wokół . Lokal mieści się w budynkach pofolwarcznych i gdyby się ktoś uparł mógłby powiedzieć,...5 Photos
-
Channel: Lubelskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment