Do 20l dry stouta na refermentację dałem 100g glukozy, po tygodniu w 18-20C, przeniosłem do ok. 14C na kolejny tydzień, teraz otworzyłem jedno żeby sprawdzić stan nagazowania i piany kompletny brak, w ustach czuć lekkie bąbelki. Czy lepiej zostawić butelki w niższej temperaturze, czy przenieść je znowu do 18C aby refermentacja trochę bardziej ruszyła? Jest jeszcze szansa na przynajmniej przeciętne nagazowanie?
Problem z refermentacją
Collapse
X
-
Ja tam bym sprawdził za miesiąc a w międzyczasie uwarzy kolejne
Możesz jedną butelkę zostawić w ciepłym miejscu i sprawdzić za tydzień. Czasem ciemniaki dłużej się nagazowują, ale z drugiej strony mają też tendencje do przegazowywania się.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
Comment