Problem z refermentacją

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Buzz11
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.10
    • 18

    Problem z refermentacją

    Do 20l dry stouta na refermentację dałem 100g glukozy, po tygodniu w 18-20C, przeniosłem do ok. 14C na kolejny tydzień, teraz otworzyłem jedno żeby sprawdzić stan nagazowania i piany kompletny brak, w ustach czuć lekkie bąbelki. Czy lepiej zostawić butelki w niższej temperaturze, czy przenieść je znowu do 18C aby refermentacja trochę bardziej ruszyła? Jest jeszcze szansa na przynajmniej przeciętne nagazowanie?
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

    #2
    Ja tam bym sprawdził za miesiąc a w międzyczasie uwarzy kolejne

    Możesz jedną butelkę zostawić w ciepłym miejscu i sprawdzić za tydzień. Czasem ciemniaki dłużej się nagazowują, ale z drugiej strony mają też tendencje do przegazowywania się.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #3
      Przy takiej ilości glukozy będzie bardzo nagazowane jak na dry stouta.
      Ja bym dał na kilka dni do ciepłego, bo dry stout szybko nadaje się do picia.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X