Zbyt wcześnie zakończona fermentacja burzliwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • derfin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.04
    • 11

    #1

    Zbyt wcześnie zakończona fermentacja burzliwa

    W piątek warzyłem Belgian IPA z zestawu z browamatora link

    Zacierałem w temp. 67-69 do negatywnej próby jodowej (około 45 min), następnie podgrzanie do 78 i filtracja. Po filtracji i gotowaniu dostałem 20 brzeczki 11,5 BLG. Wstawione do pokoju 19-20st. Po kilku godzinach zaczęło bulkać i po ok. 20h przestało. Zmierzyłem, pokazało 5,5 BLG. Dwa dni później też 5,5 czyli koniec fermentacji.

    Ma ktoś pomysł dlaczego tak słabo przebiegła fermentacja? Wg instrukcji piwo powinno mieć 12BLG, 4,9% czyli jak dobrze rozumiem drożdże powinny zeżreć do 2.

    Może kiepskie natlenowanie? Przy przelewaniu z garnka do fermentora starałem się mocno rozpienić i chlapać, po zadaniu drożdży jeszcze kilka minut intensywnie chochlowałem, ale wcześniej to chyba wystarczało (co prawda mam na koncie zalewie warki, ta jest piąta).

    Czy winny może być kiepsko ześrutowany słód? Odniosłem wrażenie, że sporo ziaren było tylko delikatnie naruszonych lub wręcz całych i po rozgnieceniu ich płyn się zabarwiał, ale mimo wszystko postanowiłem zakończyć zacieranie.
  • derfin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.04
    • 11

    #2
    Widzę, że link nie działa
    Skład piwka:
    -pale ale 2,5kg
    -monachijski typ I 1kg
    -Abbey Malt 0,3kg
    -Carabelge 0,2 kg
    -chmiele
    -Safbrew S-33.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10810

      #3
      Zatarte na słodko a i drożdże nie sa zbyt głęboko fermentujące
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • derfin
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.04
        • 11

        #4
        Czyli jak rozumiem temperatura zacierania powinna być 2-3st wyższa?
        Dziwne, bo robiłem wszystko jak w instrukcji dołączonej do zestawu, gdzie właśnie były te drożdże.

        A słodem mam się nie przejmować?

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          Wprost przeciwnie, powinna być niższa.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #6
            Uwodniłeś drożdże przed zadaniem?

            Comment

            • MistrzSuspensu
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2016.01
              • 50

              #7
              Tylko od razu nie przelewaj na cichą albo nie lej do butelek, bo pewnie to ci teraz chodzi po głowie skoro burzliwa skończona. Niech sobie jeszcze trochę postoi, niech drożdże po sobie posprzątają.

              Comment

              • derfin
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2016.04
                • 11

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                Uwodniłeś drożdże przed zadaniem?
                Oczywiście



                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MistrzSuspensu
                Tylko od razu nie przelewaj na cichą albo nie lej do butelek, bo pewnie to ci teraz chodzi po głowie skoro burzliwa skończona. Niech sobie jeszcze trochę postoi, niech drożdże po sobie posprzątają.
                Właśnie dzisiaj poszło na cichą xD
                Minęło 5 dni odkąd blg przestało spadać, teraz jeszcze ponad tydzień na cichej i myślę, że będzie można butelkować (pytanie tylko czy warto)

                Comment

                • MistrzSuspensu
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2016.01
                  • 50

                  #9
                  Dlaczego nie warto?

                  Comment

                  • derfin
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2016.04
                    • 11

                    #10
                    Bo ani to nie smakuje jak Belgian ani jak ipa, do tego niedofermentowane, ale może coś z tego będzie. Jak już do tego momentu doszedłem bez zakażenia to myślę, że jednak zabutlekuję.

                    Comment

                    • wws1981
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2017.03
                      • 5

                      #11
                      Podepnę się pod temat bo mam podobny problem, tylko że z brewkitem St Pouls IPA. To jest moja 2 warka.
                      Burzliwa trwała 2 tygodnie. Przestało bulkać po 1,5 tyg. Przy przelewaniu na cichą zmierzyłem BLG i wyszło 5 stopni (początkowe 10 stopni). Po 5 dniach spadło do 4 stopni i teraz po 9 dniach dalej są 4 stopnie. Próbki pobierane do pomiarów są nagazowane. Wstrząsając celem odgazowania powoduję tworzenie się fajnej drobnoziarnistej piany, która długo znika. I teraz trochę się martwię ponieważ po 1 chciałem troszkę więcej alkoholu niż jak wynika będzie, a po 2 nie wiem czy już mogę butelkować? Jak dosypię cukru na refermentację to czy nie przegazuję tego piwa i nie zrobię granatów?
                      Temperatura fermentacji 16 stopni. Podniosłem na 18 na cichej. Wieko "pęcznieje".
                      Z góry dziękuję za podpowiedzi co dalej :-)

                      Comment

                      • MistrzSuspensu
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2016.01
                        • 50

                        #12
                        Wieko puchnie, bo pewnie wydziela się CO2 rozpuszczony w piwie. Ja bym poczekał do weekendu, zmierzył ekstrakt i jak nie będzie spadał to zabutelkował. Jak fermentacja się zakończy to po dosypaniu rozsądnej ilości cukru przy butelkowaniu granatów mieć nie będziesz. Odfermentuje tyle ile będzie chciało, nie kombinowałbym z dosypywaniem cukru do fermentującego piwa.
                        Na drugi raz pobaw się z chmieleniem zwykłego ekstraktu. Będziesz mógł sobie dobrać takie drożdże, które zejdą głębiej.

                        Comment

                        • wws1981
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2017.03
                          • 5

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MistrzSuspensu
                          ... Jak fermentacja się zakończy to po dosypaniu rozsądnej ilości cukru przy butelkowaniu granatów mieć nie będziesz. Odfermentuje tyle ile będzie chciało, nie kombinowałbym z dosypywaniem cukru do fermentującego piwa.
                          ...
                          Jaka to jest "rozsądna ilość cukru"? Jak mam taką miarkę z zestawu startowego na butelki 0,33, 0,5 i 0,75 to rozumiem, że bezpieczniej będzie użyć do butelek półlitrowych cukru z miarki 0,33?
                          Ja nie chciałem sypać cukru do piwa tylko do butelek :-)
                          Dziękuję za ospowiedź

                          Comment

                          • MistrzSuspensu
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2016.01
                            • 50

                            #14
                            A to w porządku, przewidywałem, że kolejne pytanie będzie o sypanie cukru do fermentującego piwa, żeby zwiększyć odfermentowanie
                            Z rozsądną ilością to chodziło mi o to, żeby nie przesadzić. Nie wiem ile mają te miarki, bo używam kalkulatora np. https://www.homebrewsupply.com/bottl...ing-calculator i robię syrop, który wlewam przed butelkowaniem do piwa.
                            Staram się nie przekraczać 4g cukru stołowego na 0,5L piwa, to już jest porządne nagazowanie, które nie każdy lubi.

                            Comment

                            • wws1981
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2017.03
                              • 5

                              #15
                              Dzięki za ten kalkulator. Ta miarka 0,5 ma ponoć 4g. :-) zrobię zgodnie z zaleceniami :-)

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • krzysztoft
                                fermentacja burzliwa czy zakażenie?
                                krzysztoft
                                Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
                                2019-04-01, 01:18
                              • Kamil97
                                Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                                Kamil97
                                Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                                W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                                2023-04-05, 17:59
                              • Magyars
                                Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
                                Magyars
                                Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

                                50% słód pszeniczny
                                50% słód pilzeński
                                Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
                                Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

                                BLG początkowe...
                                2019-12-17, 09:06
                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 10:28
                              • woosaa
                                Przyspieszona cicha
                                woosaa
                                Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                                2025-01-09, 17:18
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...