chmielenie na zimno a lagerowanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ksieciuniu
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.11
    • 157

    chmielenie na zimno a lagerowanie

    Witam,
    chciałbym się poradzić w temacie: lagerowanie a chmielenie na zimno (a nawet na bardzo zimno ).
    Już wyjaśniam o co chodzi. Po raz kolejny nastawiłem „american” pilsnera, którego robię częściowo na polskich lub czeskich chmielach (Marynka + Lubelski, Premiant + Saaz), a częściowo na amerykańskich (Cascade, Citra [na zimno]); drożdże oczywiście dolnej fermentacji (34/70).

    Przy poprzednich warkach nie robiłem klasycznego lagerowania i chmieliłem na zimno podczas fermentacji „cichej”, w ok. 10-12 ‘C.
    Przy teraz nastawionej warce, po przelaniu z fermentacji „burzliwej”, chciałbym zrobić ok. 3 tyg. lagerowania w fermentorze w ok. 4’C, tylko nie wiem jak w takim wypadku rozwiązać „problem” chmielenia na zimno (Citra):

    1. wrzucić chmiel na ostatnie 4-7 dni lagerowania ?(ale czy w 4’C „odda” on z siebie, to co ma najlepsze?);

    2.po lagerowaniu przenieść fermentor na 4-7 dni do wyższej temperatury (10-12 ‘C) i wtedy dodać chmielu?(ale czy w ten sposóbnie stracę korzyści z lagerowania – piwo zmętnieje?);

    3. po zlaniu z fermentacji burzliwej przytrzymać brzeczkę z chmielem 4-7 dni w temperaturze 10-12 ‘C i dopiero potem wstawić fermentor do lodówki z 4’C ?(ale czy wtedy nie stracę tych aromatów z chmielenia?)
    A jeżeli ta opcja, to czy chmielić w woreczku i wyjąć przed wstawieniem do 4’C(mniej wydajne chmielenie) czy wsypać chmiel luzem i zostawić go w fermentorze na czas lagerowania (ale czy wtedy piwo nie „przejdzie trawą” ? )

    4. jakiś inny pomysł ??

    Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.


    P.S. Przy okazji pozwolę sobie zapytać o inną kwestię związaną z lagerowaniem – czy jeżeli fermentacja była w 12’C, a lagerownaie w 4’C, to którą temperaturę wpisuje do kalkulatora przy liczeniu ilości glukozy do refermentacji:4-6’C (taką temperaturę będzie miała brzeczka podczas butelkowania) czy 12’C (taką temperaturę miała brzeczka podczas fermentacji, kiedy uwalniał się CO2 i był „wchłaniany” przez brzeczkę; potem w 4’C, kiedy brzeczka miałaby większą wchłanialność, zakładam, że CO2 już nie powstawał).
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Do kalkulatora wpisujesz temperaturę piwa w trakcie butelkowania.

    Chmielenie na zimno w warunkach domowych przeprowadzamy w temp. pracy drożdży. Chmiel odda aromaty w wielu różnych temperaturach, ale coś musi przerobić tlen, który trafi z chmielem do piea.

    Comment

    • ksieciuniu
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.11
      • 157

      #3
      Dzięki za odpowiedź, ale z podanych przeze mnie opcji chmielenia to lepiej nr 2 czy 3?

      Comment

      Przetwarzanie...
      X