Witajcie,
mam problem z fermentującą brzeczką, a raczej jej brakiem, a może jeszcze coś innego..
Na początku lutego nastawiłem pilsa 12° ze słodów (to już 4 dolniak w mej karierze). Drożdże to W34/70, świeże nieprzeterminowane. Fermentacja przebiega w temp. ~8°C. Z uwagi na brak możliwości kontroli fermentacji, zrobiłem to dopiero po 16 dniach. W tym czasie BLG spadło o 2 kreski!
Fermentacja jakaś raczej się odbyła, gdyż na dnie jest dużo zbitego osadu, a na powierzchni piany na ~0.5cm.
Wiem, że na tym etapie nie powinno się robić testów organoleptycznych, ale w smaku piwo jest brzeczkowe i ma mocny posmak drożdżowy, zapach przywodzi mi na myśl zsiadłe mleko, tudzież zielone jabłka.
Wydaje mi się, że drożdże są martwe, ale nie wiem jak to sprawdzić / zobaczyć, nie miałem wcześniej takiej sytuacji.
Robię teraz wariację FFT na małej ilości odebranej brzeczki, ale w cieple. Nie wiem tylko czy ma to sens?
Co byście zrobili na moim miejscu? Czy jest jeszcze jakiś ratunek na to piwo?
Z uwagi na brak dodatkowych drożdży dolnych, przeszło mi przez myśl przefermentowanie tego piwa na górniakach, po uprzednim przegotowaniu obecnej brzeczki. Myślicie, że miało by to sens?
mam problem z fermentującą brzeczką, a raczej jej brakiem, a może jeszcze coś innego..
Na początku lutego nastawiłem pilsa 12° ze słodów (to już 4 dolniak w mej karierze). Drożdże to W34/70, świeże nieprzeterminowane. Fermentacja przebiega w temp. ~8°C. Z uwagi na brak możliwości kontroli fermentacji, zrobiłem to dopiero po 16 dniach. W tym czasie BLG spadło o 2 kreski!
Fermentacja jakaś raczej się odbyła, gdyż na dnie jest dużo zbitego osadu, a na powierzchni piany na ~0.5cm.
Wiem, że na tym etapie nie powinno się robić testów organoleptycznych, ale w smaku piwo jest brzeczkowe i ma mocny posmak drożdżowy, zapach przywodzi mi na myśl zsiadłe mleko, tudzież zielone jabłka.
Wydaje mi się, że drożdże są martwe, ale nie wiem jak to sprawdzić / zobaczyć, nie miałem wcześniej takiej sytuacji.
Robię teraz wariację FFT na małej ilości odebranej brzeczki, ale w cieple. Nie wiem tylko czy ma to sens?
Co byście zrobili na moim miejscu? Czy jest jeszcze jakiś ratunek na to piwo?
Z uwagi na brak dodatkowych drożdży dolnych, przeszło mi przez myśl przefermentowanie tego piwa na górniakach, po uprzednim przegotowaniu obecnej brzeczki. Myślicie, że miało by to sens?
Comment