Dwa single hopy z jednej warki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • khalid
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.08
    • 14

    Dwa single hopy z jednej warki

    Witam,

    czy chmielenie piwa tylko na zimno (bez dodania chmielu pod koniec gotowania) wystarczy by osiagnac aromat godny double IPA?

    Pytam, poniewaz wpadl mi do glowy pomysl uwarzenia dwoch single hop Double IPA z jednej warki. Poprzez single hop rozumiem tutaj uzycie identycznych chmieli na goryczke (np Magnum, Summit) podczas gotowania, nastepnie podzielenie warki na pol po fermentacji i chmielenie kazdej z polowek na zimno osobnym chmielem (sorachi ace vs mosaic). W tym momencie nasuwa sie pytanie czy chmielenie na zimno da oczekiwany aroma godny DIPA. Jesli nie, oznaczaloby to, ze musze chmelic pod koniec gotowania, co mija sie z moim celem osiagniacia czystego aromatu tylko jednego chmielu.


    Z gory dzieki za sugestie!
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #2
    Tak po prawdzie nie będzie to single hop jeśli jedną odmianę chmielu dajesz do gotowania a drugą do chmielenia na zimno. Co do samego eksperymentu, my u siebie często rozdzielaliśmy warki po podstawowym chmieleniu na dwa wiaderka do testów różnych konfiguracji chmielenia na zimno, można szybciej nabrać doświadczenia.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    Przetwarzanie...
    X