2 warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ryvna
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.02
    • 17

    2 warka

    Witam Piwowarów!

    JEstem już po pierwszej warce, którą wykonałem zgodnie z instrukcją zamówionego przez siebie starteru piwowara. Piwko odleżało miesiąc, miało być jasne - wyszło ciemne i gorzkawe ale smak jest znośny. Jak na pierwszy raz to jestem dumny, że nadaje się to w ogóle do picia.

    W planie jest następna warka, jednak potrzebowałbym pomocy mądrzejszych kolegów. Z racji, że słabo ze mna z kreatywnością to chętnie posłucham waszych rad.

    Planuje wykonać około 10kg słodu jęczmiennego. Do dyspozycji mam 50g chmielu lubelskiego (4%), 40g Marynki (9,5%) i 50g SAAZu (4,3%).

    Moje pytania są następujące:
    - ile wody powienienem wykorzystac na samym początku do takiej ilości słodu?
    - ile gram jakiego chemilu i w jakich odstępach czasu powienienem dodać?
    - ile drożdzy ?

    Od siebie dodam, że interesuje mnie uzyskanie piwa jasnego.

    Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi i wskazówki.

    Pozdrawiam
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Możesz pojechać tak
    Pilzneński 10kg dodaj do 35l wody 66'C powinno spaśc do 62'C i przerwa 30min
    podnieć temp do 72'C i 30 min. Podgrzej do 78'C i 10 min
    Gotowanie 60min
    Na początku 40g Marynki
    po 30 min 50g Lubelskiego
    po 55 min 50g Saaz
    Powinno wyjść 50l 12,5blg
    Drozdże górnej lub dolnej fermentacji zależy od tego jakie masz warunki
    ps Oczywiście jeśli masz taki duzy garnek i dwa fermentory
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • ryvna
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.02
      • 17

      #3
      Co głupiemu po rozumie jak go nie ma.

      Dysponuje tylko garnkiem 30L. teraz ilości zmieniają mi się proporcjonalnie? Mógłbyś podpowiedzieć mi np na 5kg słodu?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Składniki dzielisz na połowe i masz na 25l
        ps czasy i temperatury pozostają takie same
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • ryvna
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.02
          • 17

          #5
          Dziękuję, potrzebowałem konkretów bo wolę się upewnić.

          Pozdrawiam

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            Powodzenia
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            Przetwarzanie...
            X