Witam Piwowarów!
JEstem już po pierwszej warce, którą wykonałem zgodnie z instrukcją zamówionego przez siebie starteru piwowara. Piwko odleżało miesiąc, miało być jasne - wyszło ciemne i gorzkawe ale smak jest znośny. Jak na pierwszy raz to jestem dumny, że nadaje się to w ogóle do picia.
W planie jest następna warka, jednak potrzebowałbym pomocy mądrzejszych kolegów. Z racji, że słabo ze mna z kreatywnością to chętnie posłucham waszych rad.
Planuje wykonać około 10kg słodu jęczmiennego. Do dyspozycji mam 50g chmielu lubelskiego (4%), 40g Marynki (9,5%) i 50g SAAZu (4,3%).
Moje pytania są następujące:
- ile wody powienienem wykorzystac na samym początku do takiej ilości słodu?
- ile gram jakiego chemilu i w jakich odstępach czasu powienienem dodać?
- ile drożdzy ?
Od siebie dodam, że interesuje mnie uzyskanie piwa jasnego.
Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi i wskazówki.
Pozdrawiam
JEstem już po pierwszej warce, którą wykonałem zgodnie z instrukcją zamówionego przez siebie starteru piwowara. Piwko odleżało miesiąc, miało być jasne - wyszło ciemne i gorzkawe ale smak jest znośny. Jak na pierwszy raz to jestem dumny, że nadaje się to w ogóle do picia.
W planie jest następna warka, jednak potrzebowałbym pomocy mądrzejszych kolegów. Z racji, że słabo ze mna z kreatywnością to chętnie posłucham waszych rad.
Planuje wykonać około 10kg słodu jęczmiennego. Do dyspozycji mam 50g chmielu lubelskiego (4%), 40g Marynki (9,5%) i 50g SAAZu (4,3%).
Moje pytania są następujące:
- ile wody powienienem wykorzystac na samym początku do takiej ilości słodu?
- ile gram jakiego chemilu i w jakich odstępach czasu powienienem dodać?
- ile drożdzy ?
Od siebie dodam, że interesuje mnie uzyskanie piwa jasnego.
Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi i wskazówki.
Pozdrawiam
Comment