Spadek Blg do zera.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DoubleTrouble
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.02
    • 2

    #1

    Spadek Blg do zera.

    Witam,

    Niedawno rozpocząłem przygodę z piwowarstwem amatorskim i postanowiłem spróbować uwarzyć swoją pierwszą Warkę. Gotowanie i fermentacja przebiegała tak jak powinna do momentu w którym po 7 dniach zmierzyłem Blg podczas fermentacji burzliwej. Wynik był w okolicach 5 Blg. Postanowiłem więc poczekać jeszcze 2 dni i sprawdzić Blg ponownie aby upewnić się że skończyło fermentować. Co się okazało? Niestety moje piwo zeszło do 0 blg. Po 9 dniach fermentacji burzliwej. Alkomierz niestety również pokazuje 0%. Co poszło nie tak i skąd te problemy?

    Materiały do warzenia:
    Skorzystałem z 2x ekstrakt słodowy jasny.
    Podczas fermentacji burzliwej dodawałem trzykrotnie chmiel Citra.
    Drożdże których użyłem to 'brewago ale' do górnej fermentacji.
    Temperatura pomieszczenia podczas fermentacji burzlilwej wahała się między 18-21 stopni.
    Po gotowaniu i odstawieniu, fermentacje burzliwą zaczynałem na poziomie 10,5 blg.

    Obecnie piwo stoi na cichej fermentacji w tym samym pomieszczeniu i w tej samej temperaturze co podczas fermentacji burzliwej. Dodałem kolejną porcje chmielu.

    Co proponujecie? Czy znacie przyczynę i czy blg piwa ma szanse wzrosnąć a tym samym zyskać jakiś %?
  • metalsrem
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.09
    • 239

    #2
    Blg to stopnie Ballinga, pokazują one jaka jest zawartość cukru w brzeczce. Jeśli spadło Ci do 0 oznacza to, że drożdże zjadły cały cukier, a więc piwo będzie wytrawne i będzie miało dość sporo alkoholu. Przy ekstrakcie początkowym 10,5 będzie to jakieś 5,5-5,8%
    Ostatnia zmiana dokonana przez metalsrem; 2017-02-28, 18:43.
    Browar domowy SKOTAR

    Comment

    • DoubleTrouble
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.02
      • 2

      #3
      Dziękuje za odpowiedź. Jest całkiem budująca!!

      A czy jest jakiś powód tego, że piwo obecnie na alkomierzu pokazuje 0%?

      Comment

      • metalsrem
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.09
        • 239

        #4
        Alkoholomierzem nie zmierzysz zawartości alkoholu w piwie.
        Ostatnia zmiana dokonana przez metalsrem; 2017-02-28, 20:07.
        Browar domowy SKOTAR

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #5
          Jeśli zeszło do zera, to ciągle w piwie pozostało 2blg.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • m2200
            Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
            m2200
            Witam,

            wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

            Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
            2019-05-16, 18:06
          • Daray
            Brak wyraźniej fermentacji po 48h
            Daray
            Dzień dobry,

            W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

            Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
            2023-03-13, 21:01
          • darekd
            Trumer, Obertrumer Herbstbier
            darekd
            Jesienne piwo z browaru z okolic Salzburga.

            https://www.trumer.at/product/obertrumer-herbstbier/

            Amber Ale, alk. 5,2%

            Aromat - słodowy, słodsze śliwki i karmel
            Piana - dość wysoka, niezbyt trwała, na dłużej trochę koronki
            Barwa - brunatno-herbaciana,...
            2024-12-04, 19:42
          • gindel
            Sprzedam BA Super Start + Garnek emaliowany 40L
            gindel
            Witam.

            Mam na sprzedaż zestaw:
            Browar Domowy BA SUPER START użyty 2 razy.
            oraz
            Garnek emaliowany 40L - nigdy nie użyty.
            + gratis mogę dorzucić własnej konstrukcji skrzynie do chłodzenia podczas fermentacji (do umieszczania zamrożonych butelek z wodą)....
            2024-09-12, 09:25
          • darekd
            Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
            darekd
            Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

            Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
            ...
            2023-02-08, 00:16
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...