Witam,
Niedawno rozpocząłem przygodę z piwowarstwem amatorskim i postanowiłem spróbować uwarzyć swoją pierwszą Warkę. Gotowanie i fermentacja przebiegała tak jak powinna do momentu w którym po 7 dniach zmierzyłem Blg podczas fermentacji burzliwej. Wynik był w okolicach 5 Blg. Postanowiłem więc poczekać jeszcze 2 dni i sprawdzić Blg ponownie aby upewnić się że skończyło fermentować. Co się okazało? Niestety moje piwo zeszło do 0 blg. Po 9 dniach fermentacji burzliwej. Alkomierz niestety również pokazuje 0%. Co poszło nie tak i skąd te problemy?
Materiały do warzenia:
Skorzystałem z 2x ekstrakt słodowy jasny.
Podczas fermentacji burzliwej dodawałem trzykrotnie chmiel Citra.
Drożdże których użyłem to 'brewago ale' do górnej fermentacji.
Temperatura pomieszczenia podczas fermentacji burzlilwej wahała się między 18-21 stopni.
Po gotowaniu i odstawieniu, fermentacje burzliwą zaczynałem na poziomie 10,5 blg.
Obecnie piwo stoi na cichej fermentacji w tym samym pomieszczeniu i w tej samej temperaturze co podczas fermentacji burzliwej. Dodałem kolejną porcje chmielu.
Co proponujecie? Czy znacie przyczynę i czy blg piwa ma szanse wzrosnąć a tym samym zyskać jakiś %?
Niedawno rozpocząłem przygodę z piwowarstwem amatorskim i postanowiłem spróbować uwarzyć swoją pierwszą Warkę. Gotowanie i fermentacja przebiegała tak jak powinna do momentu w którym po 7 dniach zmierzyłem Blg podczas fermentacji burzliwej. Wynik był w okolicach 5 Blg. Postanowiłem więc poczekać jeszcze 2 dni i sprawdzić Blg ponownie aby upewnić się że skończyło fermentować. Co się okazało? Niestety moje piwo zeszło do 0 blg. Po 9 dniach fermentacji burzliwej. Alkomierz niestety również pokazuje 0%. Co poszło nie tak i skąd te problemy?
Materiały do warzenia:
Skorzystałem z 2x ekstrakt słodowy jasny.
Podczas fermentacji burzliwej dodawałem trzykrotnie chmiel Citra.
Drożdże których użyłem to 'brewago ale' do górnej fermentacji.
Temperatura pomieszczenia podczas fermentacji burzlilwej wahała się między 18-21 stopni.
Po gotowaniu i odstawieniu, fermentacje burzliwą zaczynałem na poziomie 10,5 blg.
Obecnie piwo stoi na cichej fermentacji w tym samym pomieszczeniu i w tej samej temperaturze co podczas fermentacji burzliwej. Dodałem kolejną porcje chmielu.
Co proponujecie? Czy znacie przyczynę i czy blg piwa ma szanse wzrosnąć a tym samym zyskać jakiś %?
Comment