Pierwszy Brewkit

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarkowyBrowar
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.02
    • 10

    #1

    Pierwszy Brewkit

    Siemanko , tydzien temu zrobilem swoje pierwsze "piwo" . Brewkit europen lager . zrobilem pare bledow ale chyba jest wporzo a wiec drozdze zadalem raczej za wysokiej temp jak na drozdze niby lagererowe jak wyczytalem na forach , ktore sa w zestawie z tym kitem , temp była 27 , przetrzymalem w temp 18 przez jakies 20h i przenioslem do temp 10 stopni .
    "bulgotanie" zaczeło sie po 10h trwa do dzisiaj , temperatura ktorej stoi fermentator 9 stopni.
    Jakie beda skutki tego ze zadalem drozdze w tak wysokiej temperaturze ??
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10810

    #2
    Będziesz Pan zadowolony
    ps nie dawaj do spróbowania znanemu blogerowi to będzie OK
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • MarkowyBrowar
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.02
      • 10

      #3
      hmm a mozesz powiedziec co bezie nie tak zebym na przyszlosc wiedzial lub wyczul ?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10810

        #4
        Czy ja napisałem że będzie złe?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Krokiet
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.12
          • 17

          #5
          Ciężko tak powiedzieć jakie mogą wystąpić wady. Będziesz wiedział po degustacji co i czy w ogóle będzie nie tak. Nie wiem jaki jest ten brewkit, ale po dwóch piwach z puchy powiem tylko, że polecam zakupić drożdże osobno, a te z zestawu trzymać tylko na wszelki wypadek. Słyszałem, że dolniaki z brewkitu są często górniakami i katowanie ich niskimi temperaturami może być kiepskim pomysłem, ale nie ma co gdybać. Ja bym raczej zostawił już tak jak jest.

          Comment

          • MarkowyBrowar
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2017.02
            • 10

            #6
            Anteks: napisales ze bym nie dawał do sprobowania komus kto sie zna wiec samo przez sie .
            krotkiet: ja sie nie znam wiec chyba tez tak zrobie , zostawie i zobaczymy przy degustacji :P

            Comment

            • MarkowyBrowar
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.02
              • 10

              #7
              jesli zakonczy sie fermentacja , zlewam brzeczke do drugiego fermentora i zostawic na tzw "cicha" ile ma trwać ta cicha fermentacja ??
              przeczytalem o przerwie diacetylowej ile powinna trwac i czy robic ??

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 10:28
              • wirdar1
                Brewkit Czech Pils
                wirdar1
                Witam
                To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
                Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
                13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
                2023-03-21, 16:51
              • kurek93
                Pszenica z błędami.
                kurek93
                Witam.
                Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                • słód Weyermann®
                ...
                2023-01-13, 11:28
              • RomaNzRumunii
                Vienna lager bardzo wolną fermentacja
                RomaNzRumunii
                Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
                2022-01-25, 17:05
              • Piotr7
                drożdże dla początkującego
                Piotr7
                Witam!
                Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                2024-12-09, 14:24
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...