Osad w butelce - problem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • XboXC
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.01
    • 17

    #1

    Osad w butelce - problem

    Witam.
    Pierwsza warka juz w polowie skonsumowana, druga w "produkcji"
    Natomiast jest jeden problem. Przynajmniej narazie.

    W butelkach jest bardzo duzy osad drozdzowy. Na dnie doslownie biale mleko. I w zasadzie jest to bardzo uciazliwe, gdyz zalanie tego do szklanki powoduje ogromne zmetnenie piwa (AIPA a wyglada jak sraczka) i w smaku czuc drozdze. Oczywiscie mozna lac powoli ale w butelce wyraznie zostaje sporo tego.

    Jest jakis sposob, aby zmniejszyc te ilosc drozdzy czy jak? Bo jednak wyglad mi nie przeszkadza, ale jednak posmaki drozdzowe juz tak.
    Xbrowar ;)
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

    #2
    Jak zlewałeś do butelek to nie widziałeś, że masz żur nie piwo? Pytanie drugie ile ono stoi w butelce? Tydzień? Dwa?

    Jedyne co możesz zrobić to czekać, aż drożdże skończą pracę i osiądą na dnie. Jednak jeśli zlałeś niedofermentowane piwo to przy otwarciu butelki cały osad się wzburzy od ulatującego dwutlenku węgla. Nic już nie zrobisz. Popełniłeś błąd i nie da się go naprawić.

    Comment

    • marek-
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.07
      • 70

      #3
      To parę pytań pomocniczych : Ile cm tych drożdży na dnie? Jaki szczep drożdży?
      Jak rozumiem, celem jest nalanie do szklanki piwa bez drożdży. Najczęściej pomaga (zakładam że piwo już nagazowane):
      - Wrzucenie do lodówki na parę dni (powinny chętniej osiąść na dnie)
      - delikatne nalewanie (żeby jak najmniej wzburzyć osad drożdżowy z dna) i nie nalewanie wszystkiego (piwo tak na 1 cm wysokości powinno zostać w butelce i z tymi "stratami" trzeba się pogodzić )

      Comment

      • XboXC
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.01
        • 17

        #4
        Na dnie bedzie ok 1-2cm. Drozdze US-05. Lodowka niewiele pomaga (piwo z piwnicy ma temp 15st).
        Oczywiscie jak nalewam ostroznie i zostawie (jak dla mnie dosc sporo) w butelce to jest w sumie w miare ok.

        Problem jest taki, ze ten osad jest "luzny". Tzn w momencie nalewania lub lekkiego wstrzasu bardzo latwo sie wzburza i zabarwia cale piwo w butelce. Jednym slowem z butelka trzeba sie obslugiwac bardzo ostroznie. I teraz tak - pilem komesa, ktory rowniez jest refermentowany w butelce i takich problemow tam nie bylo. Wiec sadze ze cos zrobilem nie tak.

        Jak zlewalem do butelek to wygladalo na dobre.
        Ostatnia zmiana dokonana przez XboXC; 2017-03-06, 09:39.
        Xbrowar ;)

        Comment

        • piotr7404
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.10
          • 23

          #5
          Też tak miałem przy jednej z warek. Ostatnio kupiłem reduktor osadów. Myślę, że to pomoże. A przy przelewaniu do szklanki czy kufla po prostu lej powoli i bez przerwy.

          Comment

          • Hanzo
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2016.02
            • 114

            #6
            1-2 cm osadu w butelce, nawet przy refermencji nie jest normalne. Następnym razem zwróć większą uwagę przy przelewaniu na cichą i zlewaniu do butelek.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10796

              #7
              2 cm to nawet w fermentorze drożdży nie mam
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • toh11
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2016.03
                • 87

                #8
                przetrzymaj dłużej na cichej fermentacji i w niskiej temperaturze. Następnie oddziel wszystko ale z stratami z cichej tez trzeba się pogodzić.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • pietrus96
                  Osad w butelkach
                  pietrus96
                  Cześć,
                  dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
                  2024-01-13, 20:24
                • TommyCollins
                  Beczka dębowa - spora szpara na dnie beczki
                  TommyCollins
                  Witam!
                  Czy ktoś spotkał się z sytuacją, gdzie beczka zawierała dość sporą szparę na dnie jak na załączonych obrazkach? Szpara rozciąga się na całą średnicę, ale przy jednym końcu jest ona dość spora. Jestem świadomy, że można beczkę uszczelnić, gdy zawiera szpary między...
                  2024-05-15, 15:56
                • RomaNzRumunii
                  Pierwszy brewkit fermentacja cicha
                  RomaNzRumunii
                  Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
                  2021-01-25, 20:25
                • darekd
                  De Leite, Paljas IPA
                  darekd
                  Marka browaru De Leite z Flandrii Zachodniej.

                  6% alk.
                  35 IBU (na butelce podają 37)
                  Chmiele: Tomahawk (znany bardziej jako Columbus), Cascade, Saaz i na zimno Amarillo i Nelson Sauvin - tak podali w metryczce, ale w opisie napisali, że na zimno Nelson Sauvin i Hallertau Blanc....
                  2024-11-10, 23:53
                • darekd
                  ? [Brauhaus am See (Sohland an der Spree)], Zippl Pils
                  darekd
                  Działający od 2019 r. browar restauracyjny w saksońskim Sohland an der Spree (na południe od Budziszyna, tuż przy granicy z Czechami).

                  https://www.facebook.com/brauhaussohland/

                  Jak uświadomił mnie Abernacka ich piwa rozlane w butelki NRW są kontraktowane. Browar rozlewa...
                  2023-04-21, 21:49
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...