Dolanie wody na cichą ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • agarth1979
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.06
    • 119

    #1

    Dolanie wody na cichą ?

    Witam, podczas zacierania mojego piwa miałem 17 BLG, miałem zamiar rozcieńczyć do 13. Niestety ze względów ode mnie niezależnych tak się nie stało. Zastanawiam się czy mogę je rozcieńczyć przed zlaniem na cichą lub przed butelkowaniem przy przygotowaniu wody z cukrem do nagazowania. Mam obecnie ok. 18 litrów, więc musiałbym dolać ok. 5l. Więc pytanie: dolewać na cichą czy to olać? Jakie mogą być negatywne skutki?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Olać.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • agarth1979
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.06
      • 119

      #3
      Z bólem (bo mniej piwa) ale oleję

      Comment

      • sredstvom
        Porucznik Browarny Tester
        • 2015.10
        • 362

        #4
        No chyba, ze kolega w HGB chce sie bawic.

        Ale tak ja powyzej - olac. Wypij, uwarz nowe. Nie psuj juz tej roboty, ktora wlozyles w ta warke.
        Czy napija sie panowie piweczka?

        Comment

        • agarth1979
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.06
          • 119

          #5
          HGB - noł z tym, że nie lubię , mocnych piw a wyjdzie ok. 6,5 % ale dam radę dzięki za odpowiedzi

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • woosaa
            Przyspieszona cicha
            woosaa
            Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
            2025-01-09, 17:18
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 10:28
          • Grbuy
            Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
            Grbuy
            Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
            2023-11-30, 21:57
          • Charlie44
            Pierwsze zlewanie na cichą.
            Charlie44
            Cześć wszystkim,

            Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

            1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
            2018-10-22, 12:08
          • fligiert
            Drożdże na cichą?
            fligiert
            Witam
            Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
            Pozdrawiam

            Sent from my...
            2019-06-24, 19:34
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...