Dolna fermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lanc1957
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.03
    • 3

    #1

    Dolna fermentacja

    Moje pierwsze piwo dolnej fermentacji a na dodatek robione z brewkitu..Amber Lager firmy GOZDAWA... już 3 tygodnie trzymam piwo w temperaturze 15 stopni Celsjusza ( w instrukcji dołączonej do brewkita maxymalna temperatura to 17 stopni) i przez cały ten czas utrzymuje się taki sam stopień wyfermentowania 5Blg....CO ROBIĆ!!!!!! POMOŻCIE!!!!! PROSZĘ!!!!
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    A ile było na początku?
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • Lanc1957
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.03
      • 3

      #3
      dolna fermentacja

      po raz pierwszy sprawdziłem po 7 dniach było 5 blg

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10795

        #4
        Nie zmierzyłeś na początku? Myslę że juz odfermentowało
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Lanc1957
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.03
          • 3

          #5
          próbowałem przelać piwo do butelek.....po wsypaniu miarki glukozy tworzy się mnóstwo piany, która wypływa z butelki ...raz już zrobiłem 40 granatów ręcznych , które musiałem rozbrajać i nie chcę tego powtórzyć..zastanawiam się co zrobić aby fermentacja znów ruszyła ..no tak do mniej więcej 2 blg

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10795

            #6
            To że robi sie piana przy wsypywaniu cukru to normalne
            Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24004

              #7
              przy następnym piwie mierz balling przed zadaniem drożdży. Lagery na początek to żmudna droga
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Kamil97
                Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                Kamil97
                Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                2023-04-05, 16:59
              • darekd
                Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
                darekd
                Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
                2024-07-21, 23:26
              • darekd
                Lubrow, Arct Ipa
                darekd
                Cold IPA czyli dolna fermentacja

                15% ekstr.
                5,2% alk.

                Bez pasteryzacji i filtracji, ale termin takich piw w przypadku tego browaru dziwnie długi, bo aż do czerwca 2025

                Chmiele: Riwaka (NZ), Ahhhroma (US), Vista (US), Mosaic (US), Chinook (US)
                ...
                2024-09-18, 19:28
              • darekd
                Nepomucen, Crazy Lines #40 Iceberg
                darekd
                Cold IPA czyli dolna fermentacja

                5,3%

                Chmiele: Citra i El Dorado

                Aromat - nieprzesadnie intensywny z żywicznością i owocami tropikalnymi, ciut cytrusów
                Piana - wysoka, niezbyt trwała
                Barwa - słomkowa, klarowna
                Smak - bardzo lekka...
                2024-03-12, 19:12
              • darekd
                Gościszewo, Rzemiecha
                darekd
                Cold IPA czyli dolna fermentacja, chmiele Mosaic (cryo), Amarillo, Columbus, Cascade

                14% ekstr., 5,5% alk.

                Aromat - chmielowy (na pierwszym planie żywiczność, trochę cytrusów)
                Piana - wysoka, trwałość średnia, zostaje na szkle
                Barwa - jasne złoto, prawie...
                2024-03-10, 02:38
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...