Cicha fermentacja c.d

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ryvna
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.02
    • 17

    #1

    Cicha fermentacja c.d

    Cześć.

    ostatnią warkę, którą tydzień czasu trzymałem w fermentacji burzliwej przelałem (bez osadu drożdzy - sam płyn) do gąsiora na fermentacje cichą.

    Moje pytanie brzmi, czy to, że bulgotanie rurki fermentacyjnej raz na ruski rok jest poprawne? Piwko stoi w gąsiorze od niedzieli a może tylko raz czy dwa razy usłyszałem "bąbelki".

    Szczelność sprawdzona, wujek na tym zrobił nie jeden bimberek.
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    1. Czy sprawdzałeś blg przed i po fermentacji?
    2. Bulgotanie rurki nie jest wyznacznikiem poprawności przebiegu fermentacji.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • ryvna
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.02
      • 17

      #3
      przyznaję się bez bicia, że nie sprawdzałem. to moje początki z warzeniem i umkneło to mojej uwadze.

      Comment

      • ryvna
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.02
        • 17

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb
        1. Czy sprawdzałeś blg przed i po fermentacji?
        2. Bulgotanie rurki nie jest wyznacznikiem poprawności przebiegu fermentacji.
        wnioskuje, że nie musi bulgotać, żeby wszystko w gąsiorze szło dobrze?

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24004

          #5
          Nie musi, zapomnij o tym piwie na 1-2 tygodnie i zajmij się warzeniem kolejnego, żebyś za dużo nie myślał co się dzieje w gąsiorze, ot niecierpliwość będzie zmieniać się wprost proporcjonalnie do liczby uwarzonych piw
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • ryvna
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2017.02
            • 17

            #6
            początki są trudne dla mnie, wole się po stokroć upewnić od piwowarów dużo bardziej doświadczonych, a popełnione błędy skłaniają do refleksji i dalszej nauki.

            Dzięki wielkie, pozdrawiam!

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • woosaa
              Przyspieszona cicha
              woosaa
              Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
              2025-01-09, 16:18
            • Daray
              Brak wyraźniej fermentacji po 48h
              Daray
              Dzień dobry,

              W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

              Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
              2023-03-13, 20:01
            • VidiBob
              Piana a brak wyraźnej fermentacji
              VidiBob
              Dzień dobry,
              zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
              2022-05-19, 14:36
            • RomaNzRumunii
              Kolsch temperatura fermentacji
              RomaNzRumunii
              Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
              2023-11-25, 21:07
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...