Długo utrzymująca się piana podczs fermentacji burzliwej.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwosz_andrzej
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.09
    • 105

    Długo utrzymująca się piana podczs fermentacji burzliwej.

    W ubiegły piątek warzyłem AIPA. W sobotę z rana do brzeczki 14BLG dodałem drożdże US05. Fermentacja ruszyła z kopyta i w niedzilę na piwie była już gruba piana. Temperatura w pomieszczeniu gdzie przeprowadzam fermentację wynosi 17 st. Do dziś tj. już tydzień od zadania drożdży na piwie jest gruba czapa piany (podchodzi prawie pod sam dekiel wiadra). Nie wiem czy jest to normalne zjawisko dla tych drożdży?

  • #2
    standard:

    Comment

    • Jankos
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.01
      • 35

      #3
      Normalne. Bardzo często używam US-05 i niejednokrotnie zostaje po nich kożuch piany (raz większy, raz mniejszy) po zakończonej fermentacji. Nie ma się czym przejmować

      Comment

      • piwosz_andrzej
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.09
        • 105

        #4
        Dzięki za informacje. Teraz na gęstwie tych drożdży fermentuje kolejne piwo i piana jest jeszcze większa!

        Comment

        Przetwarzanie...
        X