Długo utrzymująca się piana podczs fermentacji burzliwej.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwosz_andrzej
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.09
    • 105

    #1

    Długo utrzymująca się piana podczs fermentacji burzliwej.

    W ubiegły piątek warzyłem AIPA. W sobotę z rana do brzeczki 14BLG dodałem drożdże US05. Fermentacja ruszyła z kopyta i w niedzilę na piwie była już gruba piana. Temperatura w pomieszczeniu gdzie przeprowadzam fermentację wynosi 17 st. Do dziś tj. już tydzień od zadania drożdży na piwie jest gruba czapa piany (podchodzi prawie pod sam dekiel wiadra). Nie wiem czy jest to normalne zjawisko dla tych drożdży?
  • Gość

    #2
    standard:

    Comment

    • Jankos
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.01
      • 35

      #3
      Normalne. Bardzo często używam US-05 i niejednokrotnie zostaje po nich kożuch piany (raz większy, raz mniejszy) po zakończonej fermentacji. Nie ma się czym przejmować

      Comment

      • piwosz_andrzej
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.09
        • 105

        #4
        Dzięki za informacje. Teraz na gęstwie tych drożdży fermentuje kolejne piwo i piana jest jeszcze większa!

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Daray
          Brak wyraźniej fermentacji po 48h
          Daray
          Dzień dobry,

          W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

          Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
          2023-03-13, 20:01
        • VidiBob
          Piana a brak wyraźnej fermentacji
          VidiBob
          Dzień dobry,
          zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
          2022-05-19, 14:36
        • RomaNzRumunii
          Kolsch temperatura fermentacji
          RomaNzRumunii
          Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
          2023-11-25, 21:07
        • smir
          Oktoberfestbier temperatura fermentacji
          smir
          Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
          ...
          2021-05-24, 21:09
        • bastion
          Słowacja, Galanta, Safarikova 430, Pivovar Galgan
          bastion
          Galanta to miasto które znam tylko z okien pociągu, gdy jadąc na trasie Bratysława- Budapeszt, dziesiątki razy już się przez nie przejeżdżało. Tym razem miałem motywację by do niego zaglądnąć. Już przed dworcem przechodząc obok osób czekających na pociąg, zostałem utwierdzony w...
          2021-11-22, 19:17
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...