Min/max okres cichej fermentacji pale ale 12 blg

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • seevin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.04
    • 3

    #1

    Min/max okres cichej fermentacji pale ale 12 blg

    Witam, warzę swoje pierwsze piwo - pale ale. Burzliwa fermentacja trwa od prawie 8 dni, dzisiaj zmierzyłem blg i wyszło 6, rurka jeszcze bulka, jest całkiem sporo piany. Z tego co wyczytałem burzliwą fermentację powinienem utrzymywać do momentu spadku blg poniżej 4, potem przelać na cichą na około 7 dni. Niestety sprawa się trochę komplikuje, bo w środę wyjeżdżam na tydzień. Widzę dwa rozwiązania - zostawienie piwa na cichą fermentację na +/- 3 dni (zakładając, że burzliwa zakończy się za około 3 dni) i zabutelkowanie w środę, albo zostawienie na cichej fermentacji na czas wyjazdu i zabutelkowanie w środę za tydzień (wtedy cicha fermentacja trwałaby ok. 10-11 dni). Co proponujecie?
  • marek-
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.07
    • 70

    #2
    W ogóle nie przelewać na cichą i butelkować po powrocie, bądź zrobić długą cichą i butelkować po powrocie.
    Ostatnio popularność zyskuje (nie bez podstaw) opinia, że cicha nie ma zbyt wielu zalet (a ma kilka wad) i że spokojnie można ją pominąć.
    Rozumiem, że nie planujesz chmielić na zimno? (EDYCJA: ...ani zbierać gęstwy?)
    Ostatnia zmiana dokonana przez marek-; 2017-04-06, 22:07.

    Comment

    • seevin
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.04
      • 3

      #3
      Mógłbyś powiedzieć jakie są wady cichej fermentacji, oprócz większego ryzyka zakażenia? O zaletach czytałem, generalnie jestem nastawiony na zrobienie piwa z cichą, jest to moje pierwsze piwo i chciałbym je zrobić bez pomijania któregoś z etapów. Nie planuję nic dodawać do piwa. Pozostawienie na tak długi czas na cichej fermentacji nie będzie żadnym problemem?

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        Przelewanie na tak zwaną fermentację cichą jest w większości przypadków błędem. Największą wadą cichej jest brak zalet, a jeszcze większą (oprócz napowietrzenia i możliwości zakażenia fermentującej brzeczki) przerywanie i utrudnianie drożdżom pracy poprzez zmniejszenie ich ilości i uniemożliwienie posprzątania po sobie. Jeżeli już w ogóle przelewać na cichą to po całkowitym ustaniu fermentacji tylko że jeśli nie chmielisz na zimno albo nie dodajesz czegoś do piwa (np. płatki dębowe) to wtedy za bardzo nie ma po co.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        • marek-
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.07
          • 70

          #5
          Główna jak wspomniałeś to większe ryzyko zakażenia Jest także opcja że przy ślimaczącej się fermentacji, przelewając na cichą dodatkowo zwalniamy jej tempo zmniejszając ilość drożdży (czyli zwiększamy szansę że niedofermentuje). Problem szczególnie istotny jak nie pilnuje się pomiarów, wierzy w schemat 7+7 dni, czy stosuje niezbyt przewidywalne / stare drożdże.
          Przyznam że przy swoich 2 pierwszych warkach przelewałem na cichą i nic złego się nie stało. Później (także z lenistwa) zrezygnowałem z przelewania i też nic złego się nie stało
          Jeśli warka nie złapie czegoś na początku cichej to już od trzymania krótszego czy dłuższego nic się tam nie rozwinie. Dlatego trzymałbym raczej dłużej niż krócej.

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24004

            #6
            Już widzę te granaty po 7 dniach fermentacji i zabutelkowaniu u świeżych adeptów piwowarstwa
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • seevin
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.04
              • 3

              #7
              Dzięki za wskazówki. Tą warkę i tak muszę przelać przed butelkowaniem, bo stoi teraz w fermentorze bez kranika. Zdecyduję się w takim razie na długą cichą fermentację po spadku blg poniżej 4.

              Może następną zrobię bez cichej. Czy piwo wtedy nie jest bardziej mętne?

              Comment

              • Jimmy_jb
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.11
                • 911

                #8
                Nie. I tak dekantujesz przed rozlewem.
                Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                Comment

                • Gość

                  #9
                  Do fermentora z kranikiem możesz przesłać piwo dopiero przed rozlewem. Fermentacją cicha i tak zajdzie, bez znaczenia czy będziesz na nią przelewał czy nie. Po prostu zostaw piwo dłużej w jednym fermentorze jak radzą koledzy.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • woosaa
                    Przyspieszona cicha
                    woosaa
                    Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                    2025-01-09, 16:18
                  • rosiks
                    Receptura na APA
                    rosiks
                    Witam,

                    Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
                    Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
                    Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
                    2017-12-25, 18:52
                  • Daray
                    Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                    Daray
                    Dzień dobry,

                    W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                    Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                    2023-03-13, 20:01
                  • SielskieWzgorze
                    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                    SielskieWzgorze
                    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                    ...
                    2024-02-19, 09:28
                  • VidiBob
                    Piana a brak wyraźnej fermentacji
                    VidiBob
                    Dzień dobry,
                    zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                    2022-05-19, 14:36
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...