Witam, warzę swoje pierwsze piwo - pale ale. Burzliwa fermentacja trwa od prawie 8 dni, dzisiaj zmierzyłem blg i wyszło 6, rurka jeszcze bulka, jest całkiem sporo piany. Z tego co wyczytałem burzliwą fermentację powinienem utrzymywać do momentu spadku blg poniżej 4, potem przelać na cichą na około 7 dni. Niestety sprawa się trochę komplikuje, bo w środę wyjeżdżam na tydzień. Widzę dwa rozwiązania - zostawienie piwa na cichą fermentację na +/- 3 dni (zakładając, że burzliwa zakończy się za około 3 dni) i zabutelkowanie w środę, albo zostawienie na cichej fermentacji na czas wyjazdu i zabutelkowanie w środę za tydzień (wtedy cicha fermentacja trwałaby ok. 10-11 dni). Co proponujecie?
Min/max okres cichej fermentacji pale ale 12 blg
Collapse
X
-
W ogóle nie przelewać na cichą i butelkować po powrocie, bądź zrobić długą cichą i butelkować po powrocie.
Ostatnio popularność zyskuje (nie bez podstaw) opinia, że cicha nie ma zbyt wielu zalet (a ma kilka wad) i że spokojnie można ją pominąć.
Rozumiem, że nie planujesz chmielić na zimno? (EDYCJA: ...ani zbierać gęstwy?)Last edited by marek-; 2017-04-06, 22:07.
-
-
Mógłbyś powiedzieć jakie są wady cichej fermentacji, oprócz większego ryzyka zakażenia? O zaletach czytałem, generalnie jestem nastawiony na zrobienie piwa z cichą, jest to moje pierwsze piwo i chciałbym je zrobić bez pomijania któregoś z etapów. Nie planuję nic dodawać do piwa. Pozostawienie na tak długi czas na cichej fermentacji nie będzie żadnym problemem?
Comment
-
-
Przelewanie na tak zwaną fermentację cichą jest w większości przypadków błędem. Największą wadą cichej jest brak zalet, a jeszcze większą (oprócz napowietrzenia i możliwości zakażenia fermentującej brzeczki) przerywanie i utrudnianie drożdżom pracy poprzez zmniejszenie ich ilości i uniemożliwienie posprzątania po sobie. Jeżeli już w ogóle przelewać na cichą to po całkowitym ustaniu fermentacji tylko że jeśli nie chmielisz na zimno albo nie dodajesz czegoś do piwa (np. płatki dębowe) to wtedy za bardzo nie ma po co.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
-
Główna jak wspomniałeś to większe ryzyko zakażenia Jest także opcja że przy ślimaczącej się fermentacji, przelewając na cichą dodatkowo zwalniamy jej tempo zmniejszając ilość drożdży (czyli zwiększamy szansę że niedofermentuje). Problem szczególnie istotny jak nie pilnuje się pomiarów, wierzy w schemat 7+7 dni, czy stosuje niezbyt przewidywalne / stare drożdże.
Przyznam że przy swoich 2 pierwszych warkach przelewałem na cichą i nic złego się nie stało. Później (także z lenistwa) zrezygnowałem z przelewania i też nic złego się nie stało
Jeśli warka nie złapie czegoś na początku cichej to już od trzymania krótszego czy dłuższego nic się tam nie rozwinie. Dlatego trzymałbym raczej dłużej niż krócej.
Comment
-
-
Już widzę te granaty po 7 dniach fermentacji i zabutelkowaniu u świeżych adeptów piwowarstwa- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Dzięki za wskazówki. Tą warkę i tak muszę przelać przed butelkowaniem, bo stoi teraz w fermentorze bez kranika. Zdecyduję się w takim razie na długą cichą fermentację po spadku blg poniżej 4.
Może następną zrobię bez cichej. Czy piwo wtedy nie jest bardziej mętne?
Comment
-
Comment