problem z butelkowaniem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ryvna
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.02
    • 17

    problem z butelkowaniem

    Cześć.

    Po cichej fermentacji zlalem piwo do wiadra gdzie wcześniej mialem juz dodany cukier na refermentacje. jednak przy kapslowaniu pierwszej butelki połamałem kapslownice, albo za mocno chciałem albo taka kapslownica. Do rzeczy. czy to piwko, któe mam w wiadrze z zadanym cukrem może oddstać sobie spokojnie w tym wiadrze do momentu jak przyjdzie paczka z nowa kapslownica i sie nie zepsuje? czy mam uchylic wieko, szczelnie zamknac? bedzie jeszcze cos z tego?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    Nikt Cię nie wspomógł z kapslownicą? Zachodniopomorskie PSPD wstyd! Obawiam się, że będziesz musiał dodać jakąś ilość surowca refermentacyjnego, bo to co już jest może zostać zjedzone do tego czasu. Nie kombinuj na razie. Będziesz miał kapslownicę zlewaj. Nic już więcej nie zrobisz.

    Comment

    • ryvna
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.02
      • 17

      #3
      Czy jeżeli piwo z zadanym cukrem stoi w wiadrze od 3 dni to mam je normalnie butelkować czy spróbować zadać jakąś ilość cukru i dopiero butelkować? Dzisiaj bądź jutro dojdzie do mnie nowa kapslownica.

      Nie mierzyłem BLG po zadaniu cukru.

      Jakieś rady? nie chciałbym, żeby zmarnowało się 25l.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Trudno powiedzieć czy drożdże przerobiły już cukier wsypany do refermentacji
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #5
          Możesz spróbować rozwiązać zadanie.
          Jakie było blg po cichej, ile surowca do refermentacji dodałeś, jakie blg masz teraz? Pi razy oko coś będziesz wiedział

          Comment

          Przetwarzanie...
          X