Kwaśny Hefeweizen

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ZIOCANE
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 12

    #1

    Kwaśny Hefeweizen

    Cześć
    Mam pytanie odnośnie Hefeweziena. Uwarzyłem tydzień temu ww piwo wg receptury:
    -pilzneński 2,2kg
    -pszeniczny 2,2kg
    -zakwaszajacy 150g
    drożdże - Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen zadane w 14st - fermentacja 18st
    Początkowe BLG 12 w tej chwili 4BLG
    Pytanie odnośnie kwaśności. Spróbowałem trochę przy pomiarze i jest MEGA KWAŚNE !!! Nie wygląda mi to na zakażenie. Czy słód zakwaszający aż tak wpłynął na poziom kwasowości ?? Weizeny z zasady są kwaśne (o ile dobrze kojarzę) ale czy hefe też powinien być ?? czy to może sie ułoży w przyszłości ??
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    No słód zakwaszający ma to do siebie że podnosi kwaśność. Do tego dochodzą cytrusowe nuty od drożdży. Robiłeś przerwę zakwaszającą?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2017-04-14, 18:21.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • ZIOCANE
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.05
      • 12

      #3
      zacieranie w 3 temperaturach
      54st - 10min
      68st - 40min
      76st - 20 min
      piwo świeże bo tylko 7 dni ale czuć wyrażnie kwasowość - trudno to określić. bardziej pachnie kwasem niż smakuje, i jest to raczej cytryna niż ocet.

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        A jak z innymi aromatami? Jest banan i fenole? Skąd wziąłeś ten schemat zacierania?
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        • ZIOCANE
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.05
          • 12

          #5
          Przepraszam Cie !!! przez emocje nie to skopiowałem !! zacieranie :
          20min -44st
          45min - 63 st - dodać słód zakwaszający
          20m in - 72 st
          Łuska orkiszowa kilogram do filtracji –
          przyznam szczerze że słabo wyczuwalne. jak dla mnie banana brak może troche gożdziki. teraz tak sobie myślę że całośc pachnie troche jak szampan Sowieckoje Igristoje

          Comment

          • Jimmy_jb
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.11
            • 911

            #6
            Moim zdaniem to się ułoży i będzie lepiej.
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            • ZIOCANE
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.05
              • 12

              #7
              mam nadzieje, dzieki za pocieszenie. jeszcze tylko jedno pytanie. wczoraj było 4BLG dzisiaj juz 1,5 - po 7 dniach. trzymać dalej prawda ? ciechej nie przewiduje z wiadomych przyczyn. myślę że jeszcze z tydzien powinno poleżeć w fermentorze

              Comment

              • Jimmy_jb
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.11
                • 911

                #8
                Dokładnie tak, niech tam sobie spokojnie drożdże posprzątają.
                Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10795

                  #9
                  A moim zdaniem idzie w kwasa
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Jimmy_jb
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.11
                    • 911

                    #10
                    Tym lepiej. Kwasy teraz modne. Tylko trzeba będzie owoców dowalić.
                    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                    Comment

                    • ZIOCANE
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.05
                      • 12

                      #11
                      Nie wytrzymałem i otworzyłem sztukę po 3 dniach w butelkach i ???? rewelacja !! pyszny idealny hefe ))) kwasowość na niskim poziomie, prawie niewyczuwalna (tyle co potrzeba). nagazowanie oczywiście niskie ale to przyjdzie, najważniejsze że są banany, są goździki nie ma kwacha )))

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • Petitpierre
                        2024.07.05-07, Rzeszów, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
                        Petitpierre
                        Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
                        2024-07-07, 17:28
                      • Javox
                        ?, [Wawrzyniec] Hefeweizen
                        Javox
                        Piwo pszeniczne do kolekcji Wawrzyńca.

                        Ekstrakt 12.0*, zawartość alko 4.9%

                        Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
                        Lacing - trochę było.
                        Gaz - średni.
                        Barwa - zamglony, żółty jasny.
                        Aromat - banan i drożdże.
                        Smak...
                        2024-11-03, 18:03
                      • AaLeX
                        Darguner, Nordgold Hefeweizen
                        AaLeX
                        Piwo pszeniczne, w plastikowej, półlitrowej butelce, warzone dla sieci Netto w Niemczech (logo z psem, takie, jak w Polsce). Barwa bursztynowa, mętna, zapach pszeniczny, trochę kwaskowy. Piana niezła, został kożuszek do końca picia. Smak? Przyjemny. Banan, w tle delikatny goździk, słodkawy,...
                        2024-07-02, 11:59
                      • Petitpierre
                        23-25.07.2021, Rzeszów, V Rzeszowski Festiwal Piwa
                        Petitpierre
                        Mogło dojść do tego, że go w ogóle nie będzie, więc nawet jak opóźniony, dobrze, że udało się zorganizować. 14 browarów, bardzo duży wybór piw, w myśl zasady "dla każdego coś miłego", wydzielona strefa festiwalowa, ze stołami, krzesłami, wszystko git. Ponieważ dużo...
                        2021-07-24, 08:50
                      • Javox
                        Volfas Engelman, Grünberger Hefeweizen
                        Javox
                        Pszenica z alko 5%

                        Piana - utrzymywała się pełna warstewka.
                        Lacing - trochę było.
                        Gaz - średni.
                        Barwa - zamglony, jasny żółty.
                        Aromat - kwaskowa pszeniczka.
                        Smak - słodkawe, banan i goździk lekko. Misiowate, klasyka hefe. Mikro goryczka czyli OK....
                        2022-10-22, 18:47
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...