Cześć
Mam pytanie odnośnie Hefeweziena. Uwarzyłem tydzień temu ww piwo wg receptury:
-pilzneński 2,2kg
-pszeniczny 2,2kg
-zakwaszajacy 150g
drożdże - Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen zadane w 14st - fermentacja 18st
Początkowe BLG 12 w tej chwili 4BLG
Pytanie odnośnie kwaśności. Spróbowałem trochę przy pomiarze i jest MEGA KWAŚNE !!! Nie wygląda mi to na zakażenie. Czy słód zakwaszający aż tak wpłynął na poziom kwasowości ?? Weizeny z zasady są kwaśne (o ile dobrze kojarzę) ale czy hefe też powinien być ?? czy to może sie ułoży w przyszłości ??
Mam pytanie odnośnie Hefeweziena. Uwarzyłem tydzień temu ww piwo wg receptury:
-pilzneński 2,2kg
-pszeniczny 2,2kg
-zakwaszajacy 150g
drożdże - Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen zadane w 14st - fermentacja 18st
Początkowe BLG 12 w tej chwili 4BLG
Pytanie odnośnie kwaśności. Spróbowałem trochę przy pomiarze i jest MEGA KWAŚNE !!! Nie wygląda mi to na zakażenie. Czy słód zakwaszający aż tak wpłynął na poziom kwasowości ?? Weizeny z zasady są kwaśne (o ile dobrze kojarzę) ale czy hefe też powinien być ?? czy to może sie ułoży w przyszłości ??
Comment