Mam małe pytanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kzl99
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.04
    • 7

    Mam małe pytanie

    Cześć ! Mam do Was pytanie. Bardzo mi zależy na odpowiedzi. Przy okazji życzę wszystkiego najlepszego wszystkim wesołych świąt Wielkanocnych
    Moje pytanie dotyczy warzenia z brewkitu. Otóż zamierzam kupić zestaw startowy z Browamatora a surowce to Brewmaker IPA de Luxe 1,8 kg oraz 1,7 kg ekstrakt słodowy w syropie. Pytanie brzmi, czy drożdże są w zestawie z brewkitem czy trzeba osobno dobrac, jeśli tak to jakie byście polecili? Drugie pytanie to czy jeśli chciałbym dodatkowo nachmielić to piwo na aromat i gorączkę kupić jakiś chmiel? Jak go dodac? Bo tu wystarczy tylko rozpuścić brewkit i tyle. Więc kiedy go dodać żeby gorączka była jakaś wyczuwalna? Ostatnie pytanie to jeśli już pocichej zamierzam przed butelkowaniem dodać surowiec na refermentacje to mam pobrać z fermentora z tych zakladanych 20 litrow brzeczke i w niej wymieszać glukoze i dodać sportem czy pobrać nowa wodę w niej zamieszać i wlać do fermentora? Bardzo mi zależy na szczerej odpowiedzi bo chciałbym już zamówić ten zestaw i zacząć warzyć swoją pierwszą warkę
    Pozdrawiam serdecznie!
  • Hanzo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2016.02
    • 114

    #2
    W zestawie masz saszetkę drożdży, ale tylko 6g, ja bym je zmienił na S-04.
    Ekstrakt jest już nachmielony, więc nie musisz dodawać chmielu. Jeżeli to Twoja pierwsza warka to nic nie kombinuj, zrób tak jak jest w przepisie.
    Po cichej do pustego fermentora z kranikiem i rurką do rozlewu wlewasz wodę w której rozpuściłeś cukier do refermentacji, do tego zlewasz piwo które było na cichej i to butelkujesz.

    Comment

    • kzl99
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.04
      • 7

      #3
      Rozumiem. Aile tej wody dodać do fermentora? Gdzieś czytałem że około litra? Ta glukoza dostępna w ofercie Browamatora jest dobra? Nie nada piwu posmaków spirytusowych? W instrukcji jest napisane do ilu powinno zejść BLG aby można było butelkować?
      Dzięki kolego za pomoc !

      Comment

      • Hanzo
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2016.02
        • 114

        #4
        Wody wystarczy około 300ml. Nie musi być glukoza wystarczy zwykły cukier. Nie zmieni to smaku piwa.
        Możesz butelkować kiedy BLG przy pomiarze przez dwa kolejne dni jest takie same.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          Odnośnie drożdzy
          Brew-kit wyprodukowany w Anglii. Opakowanie zawiera porcję nachmielonego ekstraktu słodowego (1,8 kg) oraz saszetkę drożdży piwowarskich (6 g). Żadnych konserwantów, barwników ani sztucznych dodatków!
          Ja bym użył S04 lub US05
          Brewkita nie musisz gotować. Jeśli chcesz dodatkowo chmielić trzeba gotować 60 min, na początku chmiel na goryczkę a pod koniec gotowania na aromat
          Do refermentacji cukier zalewam gorąca wodą i dodaje do piwa
          Zapewniam że nie wyczujesz go w piwie. Spirytusowe posmaki pojawia sie gdy nie upilnujesz temperatury
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • kzl99
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2017.04
            • 7

            #6
            Tak mi też doradzali inni aby zakupić s-04 lub s-05 bo na pewno dadzą radę dzięki za pomoc koledzy. Musze się zatem jeszcze zaopatrzyć w wagę kuchenna co by dokładnie gramatura wyliczyć na refermentacje.
            A tak przy okazji, bardzo różni się takie piwo domowe od tych które znamy na codzień?

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kzl99 Wyświetlenie odpowiedzi
              A tak przy okazji, bardzo różni się takie piwo domowe od tych które znamy na codzień?
              Jak chleb z marketu od chleba upieczonego w domu
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • kzl99
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2017.04
                • 7

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                Jak chleb z marketu od chleba upieczonego w domu
                Na plus tego domowego chyba?

                Comment

                Przetwarzanie...
                X