Mam małe pytanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kzl99
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.04
    • 7

    #1

    Mam małe pytanie

    Cześć ! Mam do Was pytanie. Bardzo mi zależy na odpowiedzi. Przy okazji życzę wszystkiego najlepszego wszystkim wesołych świąt Wielkanocnych
    Moje pytanie dotyczy warzenia z brewkitu. Otóż zamierzam kupić zestaw startowy z Browamatora a surowce to Brewmaker IPA de Luxe 1,8 kg oraz 1,7 kg ekstrakt słodowy w syropie. Pytanie brzmi, czy drożdże są w zestawie z brewkitem czy trzeba osobno dobrac, jeśli tak to jakie byście polecili? Drugie pytanie to czy jeśli chciałbym dodatkowo nachmielić to piwo na aromat i gorączkę kupić jakiś chmiel? Jak go dodac? Bo tu wystarczy tylko rozpuścić brewkit i tyle. Więc kiedy go dodać żeby gorączka była jakaś wyczuwalna? Ostatnie pytanie to jeśli już pocichej zamierzam przed butelkowaniem dodać surowiec na refermentacje to mam pobrać z fermentora z tych zakladanych 20 litrow brzeczke i w niej wymieszać glukoze i dodać sportem czy pobrać nowa wodę w niej zamieszać i wlać do fermentora? Bardzo mi zależy na szczerej odpowiedzi bo chciałbym już zamówić ten zestaw i zacząć warzyć swoją pierwszą warkę
    Pozdrawiam serdecznie!
  • Hanzo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2016.02
    • 114

    #2
    W zestawie masz saszetkę drożdży, ale tylko 6g, ja bym je zmienił na S-04.
    Ekstrakt jest już nachmielony, więc nie musisz dodawać chmielu. Jeżeli to Twoja pierwsza warka to nic nie kombinuj, zrób tak jak jest w przepisie.
    Po cichej do pustego fermentora z kranikiem i rurką do rozlewu wlewasz wodę w której rozpuściłeś cukier do refermentacji, do tego zlewasz piwo które było na cichej i to butelkujesz.

    Comment

    • kzl99
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.04
      • 7

      #3
      Rozumiem. Aile tej wody dodać do fermentora? Gdzieś czytałem że około litra? Ta glukoza dostępna w ofercie Browamatora jest dobra? Nie nada piwu posmaków spirytusowych? W instrukcji jest napisane do ilu powinno zejść BLG aby można było butelkować?
      Dzięki kolego za pomoc !

      Comment

      • Hanzo
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2016.02
        • 114

        #4
        Wody wystarczy około 300ml. Nie musi być glukoza wystarczy zwykły cukier. Nie zmieni to smaku piwa.
        Możesz butelkować kiedy BLG przy pomiarze przez dwa kolejne dni jest takie same.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10795

          #5
          Odnośnie drożdzy
          Brew-kit wyprodukowany w Anglii. Opakowanie zawiera porcję nachmielonego ekstraktu słodowego (1,8 kg) oraz saszetkę drożdży piwowarskich (6 g). Żadnych konserwantów, barwników ani sztucznych dodatków!
          Ja bym użył S04 lub US05
          Brewkita nie musisz gotować. Jeśli chcesz dodatkowo chmielić trzeba gotować 60 min, na początku chmiel na goryczkę a pod koniec gotowania na aromat
          Do refermentacji cukier zalewam gorąca wodą i dodaje do piwa
          Zapewniam że nie wyczujesz go w piwie. Spirytusowe posmaki pojawia sie gdy nie upilnujesz temperatury
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • kzl99
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2017.04
            • 7

            #6
            Tak mi też doradzali inni aby zakupić s-04 lub s-05 bo na pewno dadzą radę dzięki za pomoc koledzy. Musze się zatem jeszcze zaopatrzyć w wagę kuchenna co by dokładnie gramatura wyliczyć na refermentacje.
            A tak przy okazji, bardzo różni się takie piwo domowe od tych które znamy na codzień?

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10795

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kzl99
              A tak przy okazji, bardzo różni się takie piwo domowe od tych które znamy na codzień?
              Jak chleb z marketu od chleba upieczonego w domu
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • kzl99
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2017.04
                • 7

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                Jak chleb z marketu od chleba upieczonego w domu
                Na plus tego domowego chyba?

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • darekd
                  ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
                  darekd
                  Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

                  Ekstr. 15%
                  Alk. 6,0%

                  Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
                  Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
                  2025-01-22, 22:57
                • Mateusz12855
                  Brewkit
                  Mateusz12855
                  Witam. Jestem nowy na forum więc jeśli temat nie tutaj albo już był to przepraszam.

                  Robię lagera z brekwitu na drożdżach górnej fermentacji (takie były w zestawie)
                  Fermentacja trwa juz 10-ty dzień (nadal "bulgocze") w temp. 19 stopni. W instrukcji max 10 dni...
                  2019-06-21, 09:30
                • tplink
                  pomoc
                  tplink
                  Witam wszystkich , pytanie mam takie : mam za soba 2 warki z brukitu a teraz postanowilem zrobic 3 (narazie brukity bo brak czasu itp ale coraz bardziej mnie bierze zeby zrobic wkoncu z zacieru , moze kiedys sie uda) wiec tym razem postanowilem postawic na portera z gozdawy i pomyslalem czy moze by...
                  2018-10-24, 14:21
                • grzez
                  Kufle porcelanowe Żywiec - pytanie o datę proukcji
                  grzez
                  Witam wszystkich,

                  wracam sie z uprzejmą prośbą do Was o wskazanie przybliżonej daty produkcji poniższych kufli porcelanowych, bo spodziewam się, że konkretnej daty co do roku nie da sie określić . Kufel brązowy ma pod spodem nadruk Tułowice, jeden z białych ma pełny napis Lubiana,...
                  2021-03-23, 18:58
                • tomaszjanczyk
                  Pierwsza próba - pytanie na CITO
                  tomaszjanczyk
                  Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

                  W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

                  Zaczynałem około 16:00.

                  Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
                  2020-04-22, 09:46
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...