Pierwsza AIPA i pierwsza styczność z amerykańskim chmielem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaczy96
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.01
    • 1

    #1

    Pierwsza AIPA i pierwsza styczność z amerykańskim chmielem

    Hej, witajcie! Przybywam z pytaniem
    Zabieram się za uwarzenie AIPA na lato, chciałbym aby był goryczkowy i owocowo tropikalny.
    Nigdy jeszczce nie używałem amerykańskiego chmielu (to moja 4 warka) i tutaj moje pytania.
    Ile dodać chmielu na aromat podczas gotowania, a ile na chichą?
    Fermentacja 14 dni burzliwej + 14 dni cichej i na cztery ostatnie dni cichej Mosaic. No właśnie, ile tego chmielu?
    Czy proporcje jakie wymyśliłem są ok? Ogólnie czy cała receptura jest ok?
    Celuję w okolicę 70 IBU, w taką wyraźną, ale nie nachalną goryczkę.
    Z góry dzięki za pomoc


    4kg - Słod Pilzneński
    0,5kg - Słód Monachijski


    Zacieranie:

    62C przez 30min
    72C przez 30min


    Chmielenie:

    Na goryczkę - 30g Simcoe (60min)
    Na aromat - 40g Mosaic

    Drożdże US-05 (1 paczka)

    Przewidywana ilość gotowego piwa 20l

Related Topics

Collapse

  • chmielakikrasnystaw
    Chmielaki Krasnostawskie 2019
    chmielakikrasnystaw
    KONSUMENCKI KONKURS PIW
    49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
    PIWA ZGŁOSZONE

    Piwa dolnej fermentacji:
    Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
    1. Primator Pumpa – Pivovar...
    2019-08-07, 12:51
  • pebejot
    Grecja, Ateny, Lemesou 3, Paragon Brewery
    pebejot
    Sporych rozmiarów browar regionalny z własnym wyszynkiem zlokalizowany z dala od centrum Aten, za to tuż przy stacji metra Agios Dimitrios czerwonej linii 2.
    Jest to otwarty w 2021 roku browar w stylu amerykańskim. Wszystko znajduje się w hangarze dawnej hali przemysłowej.
    Pół powierzchni...
    2024-06-28, 08:00
  • e-prezes
    Wąsosz (?), Wawelskie AIPA
    e-prezes
    Piwo dystrybuowane wokół Krakowa i w nim zapewne przez podmiot/hurtownię z Krakowa. Są dedykowane szklanki. Tu wyłapane w lecie pod miastem w Zielonkach.

    Generalnie cieszy mnie to, że nie tylko mierne piwa są oferowane w lokalach gastro poza centrum miasta. Ja byłem dość mocno...
    2023-01-29, 17:02
  • darekd
    ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
    darekd
    Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

    Ekstr. 15%
    Alk. 6,0%

    Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
    Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
    2025-01-22, 22:57
  • ART
    Jastrzębie, AIPA
    ART
    Alk. 5.2 / 14 blg

    American India Pale Ale z browaru Jastrzębie.

    Jasnozłote, lekko mętne.
    Piana obfita, gęsta i trwała.
    Aromat - spod owocowości z nutkami cytrusów, wyłania się przyjemna acz może nieoczekiwana słodowość.
    Goryczka wysoka, ułożona....
    2024-11-20, 21:50
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...