Hej, witajcie! Przybywam z pytaniem
Zabieram się za uwarzenie AIPA na lato, chciałbym aby był goryczkowy i owocowo tropikalny.
Nigdy jeszczce nie używałem amerykańskiego chmielu (to moja 4 warka) i tutaj moje pytania.
Ile dodać chmielu na aromat podczas gotowania, a ile na chichą?
Fermentacja 14 dni burzliwej + 14 dni cichej i na cztery ostatnie dni cichej Mosaic. No właśnie, ile tego chmielu?
Czy proporcje jakie wymyśliłem są ok? Ogólnie czy cała receptura jest ok?
Celuję w okolicę 70 IBU, w taką wyraźną, ale nie nachalną goryczkę.
Z góry dzięki za pomoc
4kg - Słod Pilzneński
0,5kg - Słód Monachijski
Zacieranie:
62C przez 30min
72C przez 30min
Chmielenie:
Na goryczkę - 30g Simcoe (60min)
Na aromat - 40g Mosaic
Drożdże US-05 (1 paczka)
Przewidywana ilość gotowego piwa 20l
Zabieram się za uwarzenie AIPA na lato, chciałbym aby był goryczkowy i owocowo tropikalny.
Nigdy jeszczce nie używałem amerykańskiego chmielu (to moja 4 warka) i tutaj moje pytania.
Ile dodać chmielu na aromat podczas gotowania, a ile na chichą?
Fermentacja 14 dni burzliwej + 14 dni cichej i na cztery ostatnie dni cichej Mosaic. No właśnie, ile tego chmielu?
Czy proporcje jakie wymyśliłem są ok? Ogólnie czy cała receptura jest ok?
Celuję w okolicę 70 IBU, w taką wyraźną, ale nie nachalną goryczkę.
Z góry dzięki za pomoc
4kg - Słod Pilzneński
0,5kg - Słód Monachijski
Zacieranie:
62C przez 30min
72C przez 30min
Chmielenie:
Na goryczkę - 30g Simcoe (60min)
Na aromat - 40g Mosaic
Drożdże US-05 (1 paczka)
Przewidywana ilość gotowego piwa 20l