Pierwsza AIPA i pierwsza styczność z amerykańskim chmielem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaczy96
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.01
    • 1

    Pierwsza AIPA i pierwsza styczność z amerykańskim chmielem

    Hej, witajcie! Przybywam z pytaniem
    Zabieram się za uwarzenie AIPA na lato, chciałbym aby był goryczkowy i owocowo tropikalny.
    Nigdy jeszczce nie używałem amerykańskiego chmielu (to moja 4 warka) i tutaj moje pytania.
    Ile dodać chmielu na aromat podczas gotowania, a ile na chichą?
    Fermentacja 14 dni burzliwej + 14 dni cichej i na cztery ostatnie dni cichej Mosaic. No właśnie, ile tego chmielu?
    Czy proporcje jakie wymyśliłem są ok? Ogólnie czy cała receptura jest ok?
    Celuję w okolicę 70 IBU, w taką wyraźną, ale nie nachalną goryczkę.
    Z góry dzięki za pomoc


    4kg - Słod Pilzneński
    0,5kg - Słód Monachijski


    Zacieranie:

    62C przez 30min
    72C przez 30min


    Chmielenie:

    Na goryczkę - 30g Simcoe (60min)
    Na aromat - 40g Mosaic

    Drożdże US-05 (1 paczka)

    Przewidywana ilość gotowego piwa 20l
Przetwarzanie...
X