Sfermentowany ekstrakt słodowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • uluru
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.04
    • 2

    Sfermentowany ekstrakt słodowy

    Kupiłem 14kg baniak ekstraktu słodowego z browamatora. Użyłem go parę miesięcy temu, dziś otwieram, a tu syk spod nakrętki i czuć alkoholem. Czyżby sfermentował? Może da się coś z tego ciekawego zrobić?

    Pachnie niczym BarleyWine, w smaku nie czuć alkoholu.
    Last edited by uluru; 2017-04-25, 17:40.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Nie spotkałem sie z zepsutym ekstraktem
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

      #3
      Mnie nadpleśniał przy zakrętce, ale był w temp. 15-18 stopni. Jeśli Twój był przechowywany w temp. pokojowej i wyższej mogła się skroplić woda z powietrza i na ściankach rozcieńczony ekstrakt mógł zacząć się psuć. Sam ekstrakt na pewno się nie zepsuł, bo jest za duże stężenie cukrów.
      Last edited by e-prezes; 2017-04-26, 19:49.

      Comment

      • uluru
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.04
        • 2

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        Mnie nadpleśniał przy zakrętce, ale był w temp. 15-18 stopni. Jeśli Twój był przechowywany w temp. pokojowej i wyższej mogła się skroplić woda z powietrza i na ściankach rozcieńczony ekstrakt mógł zacząć się psuć.
        Wygląda na to, że dokładnie tak było. Uwarzyłem z niego dwa piwa, obecnie są w końcówce fermentacji burzliwej. Przy próbowaniu próbek do mierzenia poziomu BLG wszystko w porządku.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X