Witajcie!
Mam prośbę o podpowiedź:
Uwarzyłem dwie warki. Jedną (ordinary bitter) butelkowałem19.03 a drugą ( polskie IPA) 4.04. Pierwsza częściowo skonsumowana. W pozostałych butelkach pierwszej i w całej drugiej zrobił się:
1. Ciemny i mętny osad na dnie,
2. Osad na ściance butelki (taki drobny, czarny, nie wiem, czy precyzyjnie to opisuję ale tak to wygląda),
3. Po otwarciu od razu piana i piwo ucieka,
4. Po przechyleniu widać pływające farfocle (dotyczy w zasadzie tylko drugiej warki).
Według mnie przyczyną może być temperatura przechowania (ok. 23 stopnie) i / lub (tylko w drugiej warce) zakażenie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Mam prośbę o podpowiedź:
Uwarzyłem dwie warki. Jedną (ordinary bitter) butelkowałem19.03 a drugą ( polskie IPA) 4.04. Pierwsza częściowo skonsumowana. W pozostałych butelkach pierwszej i w całej drugiej zrobił się:
1. Ciemny i mętny osad na dnie,
2. Osad na ściance butelki (taki drobny, czarny, nie wiem, czy precyzyjnie to opisuję ale tak to wygląda),
3. Po otwarciu od razu piana i piwo ucieka,
4. Po przechyleniu widać pływające farfocle (dotyczy w zasadzie tylko drugiej warki).
Według mnie przyczyną może być temperatura przechowania (ok. 23 stopnie) i / lub (tylko w drugiej warce) zakażenie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Comment