Dziwny osad - przyczyny?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piotr7404
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.10
    • 23

    Dziwny osad - przyczyny?

    Witajcie!

    Mam prośbę o podpowiedź:

    Uwarzyłem dwie warki. Jedną (ordinary bitter) butelkowałem19.03 a drugą ( polskie IPA) 4.04. Pierwsza częściowo skonsumowana. W pozostałych butelkach pierwszej i w całej drugiej zrobił się:

    1. Ciemny i mętny osad na dnie,

    2. Osad na ściance butelki (taki drobny, czarny, nie wiem, czy precyzyjnie to opisuję ale tak to wygląda),

    3. Po otwarciu od razu piana i piwo ucieka,

    4. Po przechyleniu widać pływające farfocle (dotyczy w zasadzie tylko drugiej warki).

    Według mnie przyczyną może być temperatura przechowania (ok. 23 stopnie) i / lub (tylko w drugiej warce) zakażenie.

    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Robiłeś cichą? Chmielenie na zimno?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • piotr7404
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.10
      • 23

      #3
      Tak. Cicha 17 dni i chmielenie na zimno.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Myslę że to drobiny chmielu
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Nie ma co zgadywać przy tak małej ilości danych. Nawet nie wiemy, czy chmiel był w granulacie, czy w szyszkach. Moim zdaniem to słabe zdekantowanie jest przyczyną, ale spora ilość osadów w piwie domowym to raczej normalka, nie ewenement.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X