Mam pytanie dotyczące użycia drożdży do mocniejszych piw. Zamówiłem ostatnio ze sklepu browarbizu zestaw surowców do uwarzenia szkockiego wee heavy (19 BLG). W opisie zestawu doradzają żeby użyć dwóch saszetek suchych drożdży (używam sucharów).
Czy jest to konieczne? Czy jedna saszetka wystarczy?
Warzyłem już kilka mocniejszych piw (m. in. old ale, winter warmer, belgijskie speciality) używając jednej paczki. Wszystko było ok.
Jak Wy robicie? Czy użycie dwóch saszetek przyniesie jakiś efekt (szybsza fermentacja, głębsze odfermentowanie, szybsza refermentacja?).
Napiszcie mi proszę jakie są wasze doświadczenia? A może dwie saszetki mogą wręcz zaszkodzić?
Czy jest to konieczne? Czy jedna saszetka wystarczy?
Warzyłem już kilka mocniejszych piw (m. in. old ale, winter warmer, belgijskie speciality) używając jednej paczki. Wszystko było ok.
Jak Wy robicie? Czy użycie dwóch saszetek przyniesie jakiś efekt (szybsza fermentacja, głębsze odfermentowanie, szybsza refermentacja?).
Napiszcie mi proszę jakie są wasze doświadczenia? A może dwie saszetki mogą wręcz zaszkodzić?
Comment