Winny zapach i posmak w młodym piwie.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joshx
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.05
    • 3

    Winny zapach i posmak w młodym piwie.

    Witam, uwarzyłem piwo z brew-kitu Finlandia Winter Lager. W piwie pojawił się winny aromat i smak. Piwo jest już po cichej. Nie wiem czy już wylewać piwo, czy jest szansa że się ułoży ?
    W chwili obecnej smak i aromat jest średnio akceptowalny, piwa jest 15l, i raczej całość będzie ciężko wypić. Aromaty winne wyszły gdzieś po 7 dniach. Temp. fermentacji 19-21 stopni.
  • Ronoaro
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.04
    • 160

    #2
    Pijesz zielone piwo i dziwisz się ,że nie smakuje idealnie. Piwowarstwo to po pierwsze cierpliwość, po drugie higiena i po trzecie cierpliwość. Wylać zawsze zdążysz. Na drugi raz jak chcesz robić piwo z kitu to zamiast drożdzy od producenta uzyj US-05, S-04 lub Danstar Nottingham, powinno pomóc. Jeśli piwo będzie po cichej odrażające, kwaśne lub apteczne to wylej z czystym sumieniem, a teraz- czekaj.

    Comment

    • sredstvom
      Porucznik Browarny Tester
      • 2015.10
      • 362

      #3
      Do tego co powyzej dodam od siebie jeszcze tyle, ze po piwie ktore ma w nazwie lager i bylo fermentowane w 19-21 stopniach nie mozesz oczekiwac, ze bedzie smakowalo jak czeski lezak
      Czy napija sie panowie piweczka?

      Comment

      • pharun88
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2015.01
        • 128

        #4
        Niestety muszę potwierdzić (każdy kiedyś zaczynał) Puszkowy "lager" na drożdżach górnej fermentacji nieznanego pochodzenia z zestawu i jeszcze pewnie dodatek cukru. Aromaty winne/ ruski szampan/ tony estrów - tak to właśnie​ będzie pachnieć. Lekko się ułoży z czasem ale cudów nie oczekuj.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X