Pierwsze piwo, obserwacje i pytania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Sliwa71
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.05
    • 9

    Pierwsze piwo, obserwacje i pytania

    Czesc,
    Zaczelismy warzenie perwszego piwa z brewkitu. Ma byc to Pale Ale. Zamiast cukru czy polepszacza uzylismy ekstraktu slodowego jasnego, 1.2 kg.
    Z przygotowaniem brzeczki nie mielismy wiecej problemow.
    Bledem bylo nie przygotowanie dostatecznej ilosci zimnej wody przez co musielismy dlugo czekac na schlodzenie brzeczki i zadanie drozdzy.
    Z drozdzami natomiast mielismy male przeboje. Po czasie okazalo sie ze nasz termometr nie mierzy dokladnie ponizej 40 stopni. Z racji poznej godziny na kolejne etapy uzylismy termometra medycznego, wczesniej wyparzonego.
    Drozdze przed zadaniem wygladaly tak jak w zalaczniku. Dodalem je do brzeczki o temperaturze 27 stopni (ok. godz. 23:00) i zostawilem na noc. Pomiar BLG przed zadaniem = 10,5 BLG.
    Dzis o 7 rano zauwazylem pecherzyki w rurce do fermentacji - rozumiem ze drozdze zaczely pracowac! Czekam wiec na kolejne etapy i tu kilka pytan:
    1. Wieczko od fermentora jest nabrzmiale. Czy raz na jakis czas wyjmowac rurke aby "spuscic" gaz? Czy wieko moze strzelic?
    2. Czy zamykac rurke fermentora? Rano ja otworzylem i woda wylala sie na zewnatrz. Moze mialem za duzo wody (lalem do polowy rurki) a moze to normalne?
    3. Na co teraz zwracac uwage? Kontrolowac temperature i cierpliwie czekac?
    4. Kolejny pomiar BLG - po zakonczeniu fermentacji za 7 dni?

    Dodatkowo jestem ciekaw jak jest ze sterylnoscia. Mam wrazenie ze tu bylismy sterylni do przesady - wszystko co dotykalo piwa w jakikolwiek sposob bylo wczesniej wyparzane. Jak wyglada zakazenie piwa? Czy mozna je zakazic nieswiadomie czy musi byc to np. niedomycie po poprzednim warzeniu. Innymi slowy - czy zakazenie jest wynikiem mocnej niedbalosci czy moze byc nieszczesliwym zbiegiem okolicznosci?

    Dziekuje za komentarze i odpowiedzi, jak wspomnialem, jest to pierwszy raz. Wkrecilismy sie i chcemy zrozumiec troche wiecej tego co sie tu dzieje
    Attached Files
  • sredstvom
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.10
    • 362

    #2
    1+2) Rurka odprowadza gaz, wiec jej nie zatykaj. Wystarczy woda. Dla pewnosci zamiast wody mozesz nalac gorzoly. Inna sprawa, ze przy obecnych temperaturach drozdze moga sie czuc jak w 7. niebie i hulac na maksa, wobec czego przeprowadzanie burzliwej na zatrzasnietym wiadrze z rurka jest lekko ryzykowne - wiadro moze "rzygnac" przez rurke. Ja bym rozszczelnil lekko wieko na Twoim miejscu. Jesli masz w otoczeniu w miare czysto, to nic sie nie powinno stac. Dla pewnosci mozesz wziac jakas poszewke od poduchy, porzadnie wyprasowac i przykryc calosc. Ja ogolnie fermentacje przeprowadzam z deklem tylko polozonym na wiadrze, bez zatrzaskiwania.

    3) Dac piwu swiety spokoj. Kontroluj temperature, zwlaszcza teraz... W jakiej temp. trzymasz od poczatku? Pewnie i tak dosc wysokiej, schladzanie teraz za duzo nie da, bo juz pewnie drozdze zra az milo. Ale jesli trzymasz to w pomieszczeniu ponizej 20 stopni to nienajgorzej

    4) Mozesz po 7 dniach zmierzyc, czemu nie. Przy pierwszym piwie lapy swierzbia... A co do konca fermentacji - nie tak predko... jesli nie chmielisz na zimno, to zostaw ten caly biznes na 2-3 tygodnie, a potem prosto do butelek. W tym czasie sie i przefermentue na amen, i calkiem niezle sklaruje. Po tych 7-8 dniach, jesli ekstrakt bedzie zadowalajaco niski, mozesz ewentualnie przeniesc w jakies chlodniejsze miejsce (byle bez przesady) - tzw. "cicha" fermentacja to lubi, chlod przyjacielem klarowania

    I od siebie dodam punkt 5) Nastawiaj kolejne piwo i milej zabawy!
    Czy napija sie panowie piweczka?

    Comment

    • Sliwa71
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.05
      • 9

      #3
      Otworzylem wczoraj rurke, ulalem troche wody i teraz radosnie bulgoce i wydziela nawet mily zapach alkoholowo-piwny. Urosla piana i pojawily sie na niej brazowe elementy wiec chyba idzie w porzadku. Poki co wciaz mam zamknieta pokrywe - mieszkam w centrum a okno od ulicy ktora lubi byc czesto zakorkowana. Plus poddasze wiec okno musi byc otwarte zeby utrzymac temperature.
      Dzis temp. w fermentorze spadla do 22, ale srednio jest 24. Niby dla tego brewkitu optymalna to 20-25. Nie mam niestety innych warunkow na ta chwile, jestesmy przed przeprowadzka.

      Z racji iz to pierwsza proba, chcemy zrobic "bez udziwnien" i planowalismy po zakonczeniu fermentacji ( liczylismy 10dni) zlac do drugiego fermentora z kranikiem, butelkowac i odstawic na 2-3tyg. Mowisz ze lepiej zostawic dluzej w fermentorze na cicha fermentacje zamiast przelewac i lezakowac 2-3tyg? Jesli zostawimy na cicha - ile wtedy piwo powinno lezakowac w butelkach?

      Comment

      • sredstvom
        Porucznik Browarny Tester
        • 2015.10
        • 362

        #4
        Ja bym zostawil wszystko w 1 wiadrze na te 3 tygodnie, nie jest to jakis specjalny mus, ale cierpliwosc poplaca.

        W zwyklym PA nie ma sie specjalnie co ukladac, wiec po nagazowaniu powinno byc OK. Mysle ze 2 tygodnie od kapslowania beda optymalne.
        Czy napija sie panowie piweczka?

        Comment

        • Sliwa71
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.05
          • 9

          #5
          Minal tydzien od zadania drozdzy. Dzisiejszy pomiar cukru pokazal 3 BLG. Rurka fermentacyjna nie pokazuje juz zadnych ruchow. Piwo pachnie ladnie i ma dobry smak. Czy istnieje ryzyko zakwaszenia piwa ( szczegolnie z uwagi na nadchodzace wysokie temperatury) jesli go teraz nie przelejemy? Srednia temperatura pomieszczenia - 23 stopnie. Temperatura w fermentorze - 23/24 stopnie.
          Za rada sredstvom mysle zeby zostawic piwo na dodatkowy tydzien i potem butelkowac i lezakowac 2 tyg. Martwie sie tylko o nadchodzace temperatury - fermentora nie przeniose w chlodniejsze miejsce a zabutelkowane piwo juz tak.

          Comment

          • sredstvom
            Porucznik Browarny Tester
            • 2015.10
            • 362

            #6
            Ale od czego mialoby sie zakwasic? Jak nie bedziesz tam za czesto rak wsadzal, to nie powinno sie zasyfic...
            Czy napija sie panowie piweczka?

            Comment

            • Sliwa71
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.05
              • 9

              #7
              Jedyne co do tej pory wlozylem do fermentora to 2 razy wyparzona chochla po probke

              Obawiam sie wplywu temperatury na piwo lezace teraz w fermentorze. Wychodza tu braki doswiadczenia jak i wiedzy dot. artykulow spozywczych ktorych nie uzywalem nigdy w taki sposob Czy fakt ze drozdze, ktore obecnie nie pracuja i leza na dnie razem z piwem nie wplywa negatywnie na jakosc piwa? Czytalem posty o przypadkach pozostawienia piwa na dluzszy czas i pojawieniu sie tam plesni (?).

              Comment

              • sredstvom
                Porucznik Browarny Tester
                • 2015.10
                • 362

                #8
                Miesiacami ludzie piwo nad drozdzami trzymali i nic sie nie dzialo. Co nie znaczy ze jest to wskazane - trupy sie trzyma w spirytusie a nie w piwie

                Smialo mozesz przytrzymac kilka tygodni bez przelewania, przy tym ciepelku predzej narobisz szkody niepotrzebnie przelewajac w te i wewte (w cieplym powietrzu kryje sie diabel :-) ). Jak bedzie sobie stalo zamkniete, to nic mu nie bedzie. A jak sie obawiasz ciepla, to zbijaja temperature chociazby mokrym recznikiem. Albo skocz do budowlanego po 4 plyty styropianu 5cm i sklej skrzynke, wstaw do niej wiadro i obkladaj PETami z lodem. Piwo Ci sie ladniej wyklaruje.

                Uszy do gory, poki nie grzebiesz w tym niepotrzebnie, to ryzyko zakazenia jest umiarkowanie niskie.
                Czy napija sie panowie piweczka?

                Comment

                • Sliwa71
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2017.05
                  • 9

                  #9
                  Juz po.. warce
                  Przetrzymane do 3 tygodni, rozlane, po 2 tygodniach jest super

                  Wstawilem od tego czasu 2 kolejne (wciaz brewkit) - Light Best Bitter oraz American Pale Ale.


                  Light Best Bitter - chmielone na zimno, bez przelewania na cicha. Wczoraj rozlane. Poczatkowy smak lekko winny ale przechodzi w ciekawa goryczke. Zobaczymy co z tego wyjdzie bo temperatua za oknem nie byla laskawa.

                  Amercinan Pale Ale nastawilem wczoraj. Zestaw jest z chmieleniem na zimno, zastanawiam sie tym razem nad przelaniem na cicha i tam dochmielic. Jakies rady za/przeciw?

                  No i to co mnie najbardziej dziwi to poczatkowe BLG - w obu wyszlo 7. A oba "dosladzane" ekstraktem slodowym. Co prawda mierzone w 26 stopnaich a nie 20 jak nakazuje instrukcja.. czy to moze byc przycyzna? Czy cos zle robie przy gotowaniu brewkitu? Dodam ze trzymam zalecanej ilsoci, czyli dolewam do 23 litrow

                  Comment

                  • tayschren
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2016.12
                    • 6

                    #10
                    Zrób tak jak mówisz zlej na cichą i dodaj chmiel.

                    7 blg to bardzo nisko, powinno wyjść w okolicach 11-12 (brewkit 1,7kg + ekstrakt 1,7kg), sprawdź może balingometr na wodzie o temperaturze 20st czy wskazuje poprawnie 0.


                    Spróbuj może zabawe z 2 ekstraktami niechmielonymi z samodzielnym chmieleniem, piwko wychodzi znacznie lepsze. Zabawy trochę więcej, ale tylko trochę

                    Comment

                    • Sliwa71
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2017.05
                      • 9

                      #11
                      Balingometr na wodzie wskazuje 0.
                      Moze za malo slodu dodalem.. aczkolwiek trzymalem sie instrukcji - 1.5kg slodu na brewkit. Dziwne.

                      Gdzie moge znalezc wiecej informacji na temat
                      Spróbuj może zabawe z 2 ekstraktami niechmielonymi z samodzielnym chmieleniem, piwko wychodzi znacznie lepsze. Zabawy trochę więcej, ale tylko trochę

                      Comment

                      • tayschren
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2016.12
                        • 6

                        #12
                        Wpisz w youtube "otwórz własny browar" kliknij na playliste i dowiesz się co i jak

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3490

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sliwa71 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Balingometr na wodzie wskazuje 0.
                          Moze za malo slodu dodalem.. aczkolwiek trzymalem sie instrukcji - 1.5kg slodu na brewkit. Dziwne.

                          Gdzie moge znalezc wiecej informacji na temat
                          W matematyce, dodaj te 1,5 kg do 10 kg wody. Ile procent będzie miała ta brzeczka, tak po prostu, z głowy? A później dodaj to do następnych 10 kg wody

                          I co ......
                          Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2017-07-19, 12:15.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • Sliwa71
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2017.05
                            • 9

                            #14
                            No to chyba zalezy od ilosci cukru w slodzie (lub w tym przypadku mieszance..) + poziom naslodzenia brewkitu. Nastepnym razem przeczytam dokladnie zawartosci ( o ile beda podane) i przelicze kalkulatorem czy sie zgadza. Brzmi to jakbym sprawdzal poziom cukru w cukrze

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3490

                              #15
                              Aby język giętki: słód https://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82%C3%B3d
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X