Pierwsze piwo, obserwacje i pytania
Collapse
X
-
Ok, widze ze koniec pomocy.
Tak, chodzilo oczywiscie o ekstrakt slodowy, nie slod. Nie, nie wywodze sie z winiarstwa. Wciaz nie wiem co moglem zrobić nie tak ze blg bylo o wiele nizsze, ale widac ze w zamian dowiem sie wszystkiego o slodzie..
podejrzewam ze dalem za malo ekstraktu slodowego, mimo ze dolane tyle ile w instrukcji napisaliComment
-
Na mojego nosa część ekstraktu słodowego osiadła nierozpuszczona na dnie. Jeśli dodałeś brewkit i 1,7 kg ekstraktu słodowego powinieneś mieć okolice 12.
Nie wiem jak robisz brewkity, ale jeśli np. wsadzasz do ciepłej wody, potem wlewasz do wiadra, zalewasz gorącą wodą w ilości kilku litrów, mieszasz, a potem uzupełniasz zimną to istnieje duże prawdopodobieństwo takiego obrotu sprawy.
Zatem miałeś piwo o wyższym BLG tylko skopałeś pomiar, bo nie wszystko się rozmieszało. Trzeba się czasem ostro namieszać, żeby to wszystko pięknie, ładnie się rozpuściło.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
Related Topics
Collapse
-
Technologia Piwowarstwa
Czy piwo to nie tylko Twój ulubiony napój, ale również prawdziwa pasja? Może chcesz poszerzyć swoja wiedzę na temat warzenia piwa, wprowadzić swoją pasje na nowy poziom lub planujesz przejść na zawodowstwo. A może marzysz o własnym browarze,...-
Channel: Piwo - ogólne
2023-09-14, 12:39 -
-
Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.
Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.
Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...-
Channel: Imprezy, promocje, wydarzenia
2024-10-12, 20:15 -
-
trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby
Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...-
Channel: Festiwale piwne
2024-12-15, 23:21 -
-
"Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7
15% ekstr., 6,3% alk.
Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment