Pierwsze piwo, obserwacje i pytania

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sliwa71 Wyświetlenie odpowiedzi
    No to chyba zalezy od ilosci cukru w slodzie (lub w tym przypadku mieszance..) + poziom naslodzenia brewkitu. Nastepnym razem przeczytam dokladnie zawartosci ( o ile beda podane) i przelicze kalkulatorem czy sie zgadza. Brzmi to jakbym sprawdzal poziom cukru w cukrze
    Nie słód tylko ekstrakt słodowy."poziom nasłodzenia brewkitu"? Wywodzisz się z winiarstwa?
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• Sliwa71
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.05
      • 9

Ok, widze ze koniec pomocy.
      Tak, chodzilo oczywiscie o ekstrakt slodowy, nie slod. Nie, nie wywodze sie z winiarstwa. Wciaz nie wiem co moglem zrobić nie tak ze blg bylo o wiele nizsze, ale widac ze w zamian dowiem sie wszystkiego o slodzie..
      podejrzewam ze dalem za malo ekstraktu slodowego, mimo ze dolane tyle ile w instrukcji napisali

Comment

• tayschren
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.12
        • 6

Jakiej firmy te brewkity ? Jaki dodałeś ekstrakt ? Jasny bruntala ?

Comment

• Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          🍼
          • 2004.05
          • 5618

Na mojego nosa część ekstraktu słodowego osiadła nierozpuszczona na dnie. Jeśli dodałeś brewkit i 1,7 kg ekstraktu słodowego powinieneś mieć okolice 12.
          Nie wiem jak robisz brewkity, ale jeśli np. wsadzasz do ciepłej wody, potem wlewasz do wiadra, zalewasz gorącą wodą w ilości kilku litrów, mieszasz, a potem uzupełniasz zimną to istnieje duże prawdopodobieństwo takiego obrotu sprawy.
          Zatem miałeś piwo o wyższym BLG tylko skopałeś pomiar, bo nie wszystko się rozmieszało. Trzeba się czasem ostro namieszać, żeby to wszystko pięknie, ładnie się rozpuściło.
          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
          Piwo domowe -
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

Przetwarzanie...
          X