Pszeniczne = kwas?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Zyzniewski
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.06
    • 3

    Pszeniczne = kwas?

    Siema,
    to mój pierwszy post na forum. Od kilku lat zamierzałem zająć się tematem warzenia piwa w domu i w końcu podjąłem męską decyzję 

    Na początek poszło pszeniczne z brewkitu Gozdawy - bo najszybciej będzie można zobaczyć efekty a i że pszeniczne aż tak bardzo nie kocham więc nie będzie żal wylać jeżeli się nie uda :P Jako że sprzęt jest nowiutki postanowiłem jedynie umyć go płynem do naczyń + wyparzyć wrzątkiem. Cały proces przeprowadziłem zgodnie z instrukcją (jedynie zamiast cukru użyłem glukozy). Jako że było dość ciepło temperatura fermentacji utrzymywała się blisko górnej granicy tj. 24* z zalecanej 20-25*.

    Po ponad tygodniu bardzo burzliwej fermentacji postanowiłem zaryzykować cichą, gdyż tu się pojawiły pierwsze podejrzenia: na powierzchni nie znalazłem nic ciekawego, w zapachu wszystko ok (może lekko wyczuwalne drożdże) ale w smaku lekko kwaskowe. Pomyślałem że piwo jeszcze młode, całkiem sporo było widać bąbelków CO2 więc dałem drugą szanse. Po tygodniu cichej fermentacji postanowiłem butelkować i przy okazji sprawdzić smak: niestety, dalej to samo. Jako że wszystko miałem już przygotowane więc piwo rozlałem. Kolega określił smak jako bardziej jabłkowy niż cytrynowy. Pytanie co robić za 4 tyg. jeżeli nic się nie zmieni?

    Mam jeszcze 3 brewkity w kolejce (w tym jeszcze raz pszeniczne) do których postanowiłem dokupić już ekstrakty słodowe aby porównać efekty

    Z góry wielkie dzięki za odpowiedź!

    Pozdrawiam,
    Tomek
    Last edited by Zyzniewski; 2017-06-01, 12:41.
  • Zyzniewski
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.06
    • 3

    #2
    Wygląda jak aldehyd octowy?

    Comment

    • metalsrem
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.09
      • 239

      #3
      Aldehyd octowy wyczuł byś w zapachu, a ten u Ciebie jest dobry z tego co piszesz.
      To młode piwko wiec nie bedzie jeszcze smakowalo jak gotowy produkt. Poczekaj jak dojrzeje, najważniejsza jest cierpliwość.
      Last edited by metalsrem; 2017-06-02, 07:38.
      Browar domowy SKOTAR

      Comment

      • Zyzniewski
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.06
        • 3

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika metalsrem Wyświetlenie odpowiedzi
        Aldehyd octowy wyczuł byś w zapachu, a ten u Ciebie jest dobry z tego co piszesz.
        To młode piwko wiec nie bedzie jeszcze smakowalo jak gotowy produkt. Poczekaj jak dojrzeje, najważniejsza jest cierpliwość.
        Dzięki wielkie za odpowiedź, uzbrajam się w cierpliwość i zobaczy co z tego będzie - dam znać dla potomnych

        Comment

        Przetwarzanie...
        X