Pszeniczne = kwas?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Zyzniewski
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.06
    • 3

    #1

    Pszeniczne = kwas?

    Siema,
    to mój pierwszy post na forum. Od kilku lat zamierzałem zająć się tematem warzenia piwa w domu i w końcu podjąłem męską decyzję 

    Na początek poszło pszeniczne z brewkitu Gozdawy - bo najszybciej będzie można zobaczyć efekty a i że pszeniczne aż tak bardzo nie kocham więc nie będzie żal wylać jeżeli się nie uda :P Jako że sprzęt jest nowiutki postanowiłem jedynie umyć go płynem do naczyń + wyparzyć wrzątkiem. Cały proces przeprowadziłem zgodnie z instrukcją (jedynie zamiast cukru użyłem glukozy). Jako że było dość ciepło temperatura fermentacji utrzymywała się blisko górnej granicy tj. 24* z zalecanej 20-25*.

    Po ponad tygodniu bardzo burzliwej fermentacji postanowiłem zaryzykować cichą, gdyż tu się pojawiły pierwsze podejrzenia: na powierzchni nie znalazłem nic ciekawego, w zapachu wszystko ok (może lekko wyczuwalne drożdże) ale w smaku lekko kwaskowe. Pomyślałem że piwo jeszcze młode, całkiem sporo było widać bąbelków CO2 więc dałem drugą szanse. Po tygodniu cichej fermentacji postanowiłem butelkować i przy okazji sprawdzić smak: niestety, dalej to samo. Jako że wszystko miałem już przygotowane więc piwo rozlałem. Kolega określił smak jako bardziej jabłkowy niż cytrynowy. Pytanie co robić za 4 tyg. jeżeli nic się nie zmieni?

    Mam jeszcze 3 brewkity w kolejce (w tym jeszcze raz pszeniczne) do których postanowiłem dokupić już ekstrakty słodowe aby porównać efekty

    Z góry wielkie dzięki za odpowiedź!

    Pozdrawiam,
    Tomek
    Ostatnia zmiana dokonana przez Zyzniewski; 2017-06-01, 12:41.
  • Zyzniewski
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.06
    • 3

    #2
    Wygląda jak aldehyd octowy?

    Comment

    • metalsrem
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.09
      • 239

      #3
      Aldehyd octowy wyczuł byś w zapachu, a ten u Ciebie jest dobry z tego co piszesz.
      To młode piwko wiec nie bedzie jeszcze smakowalo jak gotowy produkt. Poczekaj jak dojrzeje, najważniejsza jest cierpliwość.
      Ostatnia zmiana dokonana przez metalsrem; 2017-06-02, 07:38.
      Browar domowy SKOTAR

      Comment

      • Zyzniewski
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.06
        • 3

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika metalsrem
        Aldehyd octowy wyczuł byś w zapachu, a ten u Ciebie jest dobry z tego co piszesz.
        To młode piwko wiec nie bedzie jeszcze smakowalo jak gotowy produkt. Poczekaj jak dojrzeje, najważniejsza jest cierpliwość.
        Dzięki wielkie za odpowiedź, uzbrajam się w cierpliwość i zobaczy co z tego będzie - dam znać dla potomnych

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • bastion
          Ukraina, Łuck, Winniczenka 4, Brovarnia Karabas Barabas.
          bastion
          Pierwszy browar restauracyjny w Łucku zaczął swoją działalność w 2013 roku. Mieści się przy jednej z głównych ulic w centrum i jest z niego bardzo blisko do browaru Zemana. Jest to projekt sfinansowany przez miejscowych ludzi będących na politycznym piedestale. Udział polityki i biznesu...
          2021-11-02, 20:55
        • Javox
          Racibórz, Raciborskie Pszeniczne
          Javox
          Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
          Chmiela: Marynka, Lubelski.

          Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
          Lacing - sporo.
          Gaz - średni.
          Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
          Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
          Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...
          2024-11-11, 15:02
        • chmielakikrasnystaw
          Chmielaki Krasnostawskie 2019
          chmielakikrasnystaw
          KONSUMENCKI KONKURS PIW
          49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
          PIWA ZGŁOSZONE

          Piwa dolnej fermentacji:
          Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
          1. Primator Pumpa – Pivovar...
          2019-08-07, 12:51
        • dadek
          Nowy Browar Gdański, Pszeniczne
          dadek
          Ekstrakt 12°Blg, alk. 4,3%.
          Ciemnożółta barwa, piwo całkowicie mętne.
          Aromat wyraźny wytrawno-owocowy i drożdżowy.
          Piana niewysoka (do 2 cm) ale równomierna, utrzymuje solidny kożuch, zostawia trochę plam na szkle.
          W smaku czuć sporo bananów ale nie słodkich,...
          2022-11-04, 21:48
        • Javox
          Łomża, Białe Pszeniczne
          Javox
          Pszenica z alko 5.0%

          Piana - po jakimś czasie zostaje pełna warstewka.
          Lacing - coś było.
          Gaz - średni.
          Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
          Aromat - lekka cytrusowość.
          Smak - lekko słodkawe, cytrusy, skórka pomarańczowa i kolendra. Znikoma...
          2022-07-26, 19:20
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...