Uwarzyłem Witbiera i fermentacje była o 2 stopnie za duża..... bulgotało jak szalone. Siarkę było czuć, następnie zapach znikł, ale teraz po 6 dniach biorę próbkę piwa i ciągle czuć zapach siarki zmieszany z aromatem piwa. Co robić? Czekać? Czy na cichą?
Witbier z zapachem zgniłych jaj
Collapse
X
-
Drożdże do witów mają często to do siebie że podczas fermentacji wydziela się dużo siarkowodoru. Tak bywa i tego nie zmienisz. 6 dni to nadal świeże piwko, więc jeśli czuć w nim siarkę nie zlewają na cichą tylko daj spokojnie posprzątać drożdżom po sobie. Zostaw jeszcze tydzień i powinno się zredukować.
W najgorszym z przypadków załapałeś jakąś infekcje i smrodek zostanie, w lepszym za tydzień będzie lepiej i mniej nieprzyjemnych zapachów
Related Topics
Collapse
-
Witbier pomarańcza & wanilia z alko 5,0%
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony jasny żółto-pomarańczowa.
Aromat - niezbyt przyjemna kolendra zagłuszająca cytrusy.
Smak - podobnie jak...-
Channel: Anglia
2021-03-13, 19:16 -
-
Piwo bez większych wad, tak jak w opisie na etykiecie - "klasyka orzeźwienia", "lekkie i pijalne", natomiast pomarańcza bardzo niska, a kolendra wręcz homeopatycznie. Jedyne czego można się przyczepić, to wyczuwalny alkohol - koliduje ze stylem.
12,0`Blg
5,0% alkoholu...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-07-09, 21:51 -
-
Większość turystów odwiedzających Split nie wysuwa nosa poza piękne historyczne stare miasto. A przecież to prawie 200 tysięczne miasto, miejscowi tu normalnie żyją i od niezbyt dawna mają możliwość napić się piwa. Oczywiście chodzi o minibrowary bo wszeobecne w marketach koncernówki...
-
Channel: Chorwacja
-
-
Browar w Szklarskiej Porębie zainstalowano w istniejącej "od zawsze" Oberży u Hochoła. To piękny, stary, dwupiętrowy dom znajdujący się pod stałym nadzorem konserwatora zabytków. Budulcem był tu kamień, cegły jak i drewno. Niegdyś funkcjonował tu także hotel, obecnie nie ma...
-
Channel: Dolnośląskie
-
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... - Loading...
- Koniec listy.
Comment