Witbier z zapachem zgniłych jaj

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pablocet
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.08
    • 11

    Witbier z zapachem zgniłych jaj

    Uwarzyłem Witbiera i fermentacje była o 2 stopnie za duża..... bulgotało jak szalone. Siarkę było czuć, następnie zapach znikł, ale teraz po 6 dniach biorę próbkę piwa i ciągle czuć zapach siarki zmieszany z aromatem piwa. Co robić? Czekać? Czy na cichą?
  • pharun88
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2015.01
    • 128

    #2
    Drożdże do witów mają często to do siebie że podczas fermentacji wydziela się dużo siarkowodoru. Tak bywa i tego nie zmienisz. 6 dni to nadal świeże piwko, więc jeśli czuć w nim siarkę nie zlewają na cichą tylko daj spokojnie posprzątać drożdżom po sobie. Zostaw jeszcze tydzień i powinno się zredukować.
    W najgorszym z przypadków załapałeś jakąś infekcje i smrodek zostanie, w lepszym za tydzień będzie lepiej i mniej nieprzyjemnych zapachów

    Comment

    • pablocet
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.08
      • 11

      #3
      Dzięki za radę! Zobaczymy, co będzie za parę dni

      Comment

      Przetwarzanie...
      X