Uwarzyłem Witbiera i fermentacje była o 2 stopnie za duża..... bulgotało jak szalone. Siarkę było czuć, następnie zapach znikł, ale teraz po 6 dniach biorę próbkę piwa i ciągle czuć zapach siarki zmieszany z aromatem piwa. Co robić? Czekać? Czy na cichą?
Witbier z zapachem zgniłych jaj
Collapse
X
-
Drożdże do witów mają często to do siebie że podczas fermentacji wydziela się dużo siarkowodoru. Tak bywa i tego nie zmienisz. 6 dni to nadal świeże piwko, więc jeśli czuć w nim siarkę nie zlewają na cichą tylko daj spokojnie posprzątać drożdżom po sobie. Zostaw jeszcze tydzień i powinno się zredukować.
W najgorszym z przypadków załapałeś jakąś infekcje i smrodek zostanie, w lepszym za tydzień będzie lepiej i mniej nieprzyjemnych zapachów
-
Comment